Χθες, μόλις ξύπνησα το πρωί, η πρώτη είδηση που διάβασα ήταν ότι πέθανε η Μαργαρίτα Καραπάνου και λίγο σοκαρίστηκα. «Πάει η Μαργαρίτα,» σκεφτόμουνα. «Έφυγε η Μαργαρίτα Μας!»
Από την πρώτη φορά που τη διάβασα έγινε μια απ’ τις αγαπημένες μου συγγραφείς. Δεν θυμάμαι ακριβώς πότε έγινε αυτό, αλλά μάλλον θα ήταν τον καιρό που έγραφα τη Στήλη Βιβλίου στην κυπριακή εφημερίδα «Αλήθεια» και τις βιβλιοπαρουσιάσεις στον Έλλογο. Ήμουνα, λοιπόν, κάποια μέρα στα παλιά γραφεία της Ωκεανίδας όταν ο Βασίλης Κιμούλης μου έδωσε το «Ναι», λέγοντας: «Νομίζω ότι θα σου αρέσει...» Δε μου άρεσε μοναχά εκείνο το βιβλίο, το λάτρεψα. Κι έτσι άρχισα αμέσως να ψάχνω τα προηγούμενα βιβλία της συγγραφέως με τα υπέροχα φιλοτεχνημένα από τον Αλέκο Φασιανό εξώφυλλα, τα οποία τότε κυκλοφορούσαν από τις εκδόσεις Ερμής. Βρήκα, λοιπόν, με κάποια δυσκολία, τον «Υπνοβάτη», το «Η Κασσάνδρα κι ο λύκος» και το «Rien ne va plus», τα διάβασα μονορούφι και ερωτεύτηκα οριστικά και αμετάκλητα τους κόσμους και τις γραφές της Καραπάνου.
«Καμιά και κανένας στην Ελλάδα δεν της μοιάζει,» αποφάσισα, καθώς πήρα να απολαμβάνω όσο τίποτ’ άλλο τους συγγραφικούς της ακροβατισμούς, την σκληρή της γλώσσα, κι ύστερα να νιώθω τρυφερά για την τρυφερότητά της για τα σκυλιά στο μοναδικό «Lee και Lou».
Πάντα όταν γράφω δικά μου εκτενή κείμενα, αποφεύγω να διαβάζω βιβλία στα ελληνικά, ή ακόμη και στα αγγλικά, με συγγενές θέμα, για να μην επηρεαστώ. Ωστόσο, γράφοντας τις «Γυναίκες της συγνώμης» έκανα την εξαίρεση διαβάζοντας το «Ναι» (που στέλνει αδιάβαστο το «Η Βερόνικα θέλει να πεθάνει» του κυρίου Κοέλιο) και ξεσηκώνοντας τον τρόπο γραφής του, για ένα πυρετικό κεφάλαιο στη μέση του βιβλίου, το οποίο αν ήμουν εκδότης ή επιμελητής μάλλον θα έκοβα. Αν ήξερα τότε ότι η Καραπάνου πέθαινε θα της αφιέρωνα το βιβλίο σαν ένα ύστατο φόρο τιμής σ’ ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής λογοτεχνίας.
Τώρα, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να της ευχηθώ «καλό ταξίδι». Ε, και να τη μαλώσω λίγο: «Γιατί μας το έκανες αυτό, κυρά; Γιατί έφυγες και μας άφησες να παλεύουμε με τα φαντάσματά σου; Φαντάζομαι τώρα θα καπνίζεις τα άφιλτρα τσιγάρα σου, θα τα πίνεις και θα γελάς δυνατά μ’ εκείνη την άλλη τη μεγάλη μπερμπάντισσα, τη Λιλή Ζωγράφου. Καλά να μας κάνετε...»
υ.γ. Το κείμενο αυτό γράφτηκε χθες το απόγευμα σε μια καφετέρια, με κλασικό τρόπο, μ’ ένα απλό στυλό, και σκέψεις φωτεινές και λυπημένες...
Eat the World: A Collection of Poems by Marina Diamandis
-
It has been a few years since I last wrote a book review so perhaps I am a
little bit rusty but here it goes.
To begin with let me say that I first came...
Πριν από 5 εβδομάδες
9 σχόλια:
Είναι στενάχωρο να χάνονται τόσο μεγάλες προσωπικότητες. Τουλάχιστον έχουν αφήσει ένα κομμάτι τους. Κάτι που θα μπορούμε να ψάχνουμε για να βρίσκουμε κομμάτια τους.
Καλό ταξίδι.
Τέτοιες ψυχές περνούν στη σφαίρα
της αιωνιότητας και λάπμουν...
το έργο τους, τους κρατά ζωντανούς
και ανασταίνει κάθε σκέψη και συναίσθημα...
"Καλό ταξίδι" λοιπόν... και
ευχαριστούμε για το αφιέρωμα!
Μέρα καλή ***
Ένα ταξίδι για τα σύννεφα
Που τις στάλες μαζεύουν
Τις αέρινες
Και τις αφήνουν σε λιβάδια
Φωτεινά και λυπημένα
Να σαι καλά
Καλό της ταξίδι....
μια ζαχαρίτσα θα υπάρχει πάντα στη καρδιά μας απ' τα γραπτά της...
καλή σου Μέρα!
Το έμαθα κι εγώ αργά ψες. Τι κρίμα, είχε πολλά να δώσει ακόμα. Συγκλονιστικό το γράψιμο της... είχε μάθει από χρόνια να ζει συμφιλιωμένη με τους δαίμονες της..
Καλό της ταξίδι.
καλό ταξίδι στη Μαργαρίτα...
Λυπηρό....είχε πολλά ακόμη να προσφέρει.
"Καλό της ταξίδι"...
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
μ΄άρεσε να σε φαντάζομαι να το γράφεις αυτό με τον τρόπο που περιέγραψες, εκεί στην καφετέρια που ήσουν...
πολύ όμορφο...
φιλιά βρόχινα...
Χαίρομαι που τόσοι έγραψαν εδώ, αλλά και σε άλλα μπλογκς για τη μεγάλη συγγραφέα. Ένα αντίο με χαμόγελο, αυτό είναι που της πρέπει.
Δημοσίευση σχολίου