Σάββατο, 18 Απριλίου 2009

Το ανεξέλεγκτο έθιμο της καταστροφής

Είναι κοινώς διαπιστωμένο ότι κατά την περίοδο του Πάσχα, ομάδες νεαρών κυρίως ατόμων κόβουν δένδρα, πολλά από τα οποία είναι προστατευμένα από την νομοθεσία και τα καίνε στις Λαμπρατζιές.
Παρόλες τις διακηρύξεις από τους αρμοδίους για πάταξη του φαινομένου, το αποτέλεσμα είναι να καίγονται κάθε χρόνο εκατοντάδες αιωνόβια δένδρα, όπως κυπαρίσσια, ευκάλυπτοι, τρεμιθιές, ελιές και χαρουπιές.
Το οξύμωρο είναι ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπεται το άναμμα ελεγχόμενων λαμπρατζιών για την καύση του Ιούδα, όμως πρέπει επιτέλους η πολιτεία να δράσει με ωριμότητα και αποφασιστικά για να εκλείψει αυτό το παράλογο έθιμο.
Έχουμε φτάσει στο σημείο να παρακολουθούμε εικόνες που αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας, όπως αυτή που προβλήθηκε στο κύριο δελτίο ειδήσεων ιδιωτικού καναλιού, κατά την οποία Δημοτικό συνεργείο μάζευε τα ξύλα από μια λαμπρατζιά και τα μετέφερε σε άλλη.
Παράλληλα έχει διαπιστωθεί ότι ομάδες νεαρών, υπό τον φόβο πρόωρου εμπρησμού από αντίπαλες ομάδες κρύβουν τα ξύλα τους μέχρι την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα τα ειδικά μέτρα που λαμβάνει αυτή την εποχή η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, το Τμήμα Δασών και οι Δήμοι να μην επαρκούν, καθώς ο αριθμός των λαμπρατζιών είναι υπερβολικά μεγάλος για να ασκηθεί ο κατάλληλος έλεγχος.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι με τις λαμπρατζιές δεν καταστρέφουμε μόνο δένδρα και την φυσική κληρονομιά του τόπου μας, αλλά μολύνουμε παράλληλα και τον αέρα καθώς απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα διοξείδιο που άνθρακα (CO2). Τα δένδρα δεσμεύουν σχεδόν το 90% του CO2 που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και μας παρέχουν οξυγόνο. Όσο λιγοστεύουν τα δένδρα, τόσο μειώνεται το οξυγόνο και αυξάνεται το διοξείδιο που άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Σε μια περίοδο όπου το πράσινο βρίσκεται υπό συνεχή διωγμό και τα δάση μας συρρικνώνονται απειλητικά, θεωρούμε απαράδεχτο να χάνεται μέρος της φυσικής κληρονομιάς του τόπου μας για χάρη ενός εθίμου που δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό.
Η ΟΠΑΔΕ καταγγέλλει παράλληλα την ανοχή που επιδεικνύεται στην τήρηση αυτού του παράλογου εθίμου εκ μέρους της πολιτείας, των δήμων και της εκκλησίας και καλεί την Βουλή να επανεξετάσει την πρόταση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, για την διά νόμου οριστική κατάργηση του εθίμου της λαμπρατζιάς.

Μιχάλης Ονησιφόρου
ΟΠΑΔΕ (Ομάδα Προστασίας Αιωνόβιων Δένδρων)
www.aiwnobia.org

Δημοσίευση σχολίου