Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Το ανεξέλεγκτο έθιμο της καταστροφής

Είναι κοινώς διαπιστωμένο ότι κατά την περίοδο του Πάσχα, ομάδες νεαρών κυρίως ατόμων κόβουν δένδρα, πολλά από τα οποία είναι προστατευμένα από την νομοθεσία και τα καίνε στις Λαμπρατζιές.
Παρόλες τις διακηρύξεις από τους αρμοδίους για πάταξη του φαινομένου, το αποτέλεσμα είναι να καίγονται κάθε χρόνο εκατοντάδες αιωνόβια δένδρα, όπως κυπαρίσσια, ευκάλυπτοι, τρεμιθιές, ελιές και χαρουπιές.
Το οξύμωρο είναι ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπεται το άναμμα ελεγχόμενων λαμπρατζιών για την καύση του Ιούδα, όμως πρέπει επιτέλους η πολιτεία να δράσει με ωριμότητα και αποφασιστικά για να εκλείψει αυτό το παράλογο έθιμο.
Έχουμε φτάσει στο σημείο να παρακολουθούμε εικόνες που αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας, όπως αυτή που προβλήθηκε στο κύριο δελτίο ειδήσεων ιδιωτικού καναλιού, κατά την οποία Δημοτικό συνεργείο μάζευε τα ξύλα από μια λαμπρατζιά και τα μετέφερε σε άλλη.
Παράλληλα έχει διαπιστωθεί ότι ομάδες νεαρών, υπό τον φόβο πρόωρου εμπρησμού από αντίπαλες ομάδες κρύβουν τα ξύλα τους μέχρι την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα τα ειδικά μέτρα που λαμβάνει αυτή την εποχή η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, το Τμήμα Δασών και οι Δήμοι να μην επαρκούν, καθώς ο αριθμός των λαμπρατζιών είναι υπερβολικά μεγάλος για να ασκηθεί ο κατάλληλος έλεγχος.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι με τις λαμπρατζιές δεν καταστρέφουμε μόνο δένδρα και την φυσική κληρονομιά του τόπου μας, αλλά μολύνουμε παράλληλα και τον αέρα καθώς απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα διοξείδιο που άνθρακα (CO2). Τα δένδρα δεσμεύουν σχεδόν το 90% του CO2 που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και μας παρέχουν οξυγόνο. Όσο λιγοστεύουν τα δένδρα, τόσο μειώνεται το οξυγόνο και αυξάνεται το διοξείδιο που άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Σε μια περίοδο όπου το πράσινο βρίσκεται υπό συνεχή διωγμό και τα δάση μας συρρικνώνονται απειλητικά, θεωρούμε απαράδεχτο να χάνεται μέρος της φυσικής κληρονομιάς του τόπου μας για χάρη ενός εθίμου που δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό.
Η ΟΠΑΔΕ καταγγέλλει παράλληλα την ανοχή που επιδεικνύεται στην τήρηση αυτού του παράλογου εθίμου εκ μέρους της πολιτείας, των δήμων και της εκκλησίας και καλεί την Βουλή να επανεξετάσει την πρόταση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, για την διά νόμου οριστική κατάργηση του εθίμου της λαμπρατζιάς.

Μιχάλης Ονησιφόρου
ΟΠΑΔΕ (Ομάδα Προστασίας Αιωνόβιων Δένδρων)
www.aiwnobia.org

11 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Λάκη μου, πραγματικά κι' εγώ διερωτώμαι πώς και με ποια λογική,εν έτει 2009, επιβιώνουν τέτοια πεπαλαιωμένα έθιμα.
Πηγαίνουμε άραγε μπροστά έτσι;

ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Σταλαγματιά είπε...

Ακούγονται παράλογα όλα αυτά κι όμως συμβαίνουν.
Δεν ξέρω τι να πω.
Πέρα απ όλα αυτά όμως σήμερα το Αναστάσιμο φως θα φωτίσει ξανά την ζωή μας!
Καλη Ανάσταση Λάκη μου και καλό Πάσχα σε σένα κι όσους αγαπάς

Ανώνυμος είπε...

Για χάρη του μίσους του Ιούδα κάνουν επικίνδυνα και καταστροφικά πράγματα κατά άλλα
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Μαρία Έλενα είπε...

Καλή Ανάσταση εύχομαι
με υγεία και ευτυχία
Φιλάκια ...

Φεγγαρολουστη είπε...

Καλο Πασχα ..Καλη Ανασταση..
Ειθε να συνετιστουν ολοι αυτοι που προκαλουν καταστροφες...

Ένδειξη ζωής είπε...

Χρόνια Πολλά! Χριστός Ανέστη.

Μαρια Νικολαου είπε...

Δυστυχως δεν υπάρχει κράτος να σταματαει τετοια και άλλα περιστατικα

Χρόνια καλα εύχομαι

jacki είπε...

Τι κακό κι αυτό.. Τη μία οι φάλαινες.. την άλλη τα δέντρα.. Έλεος.

ΞΕΝΗ είπε...

Agapite Laki, Xronia Polla kai Xristos Anesti.

✿ margarita είπε...

Η ανάρτηση με πλήγωσε..λυπάμαι για όλα αυτά!


Χρόνια πολλά Λάκη

phlou...flis είπε...

ηλιθίων ενέργειες για ένα ωραίο έθιμο