Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Οι δεντροφάγοι κυβερνούν την Κύπρο


Η Ομάδα Προστασίας Αιωνόβιων Δένδρων (ΟΠΑΔΕ) καταδικάζει δριμύτατα την κοπή, χωρίς την προηγούμενη εξασφάλιση απαιτούμενης άδειας, δύο συστάδων Κυπαρισσιών που λειτουργούσαν ως ανεμοθραύστες και κοσμούσαν επί δεκαετίες τον δρόμο Πάφου-Έμπας, για χάρη της ανάπτυξης ιδιωτικού τεμαχίου γης.
Μετά από επιτόπια έρευνα η ΟΠΑΔΕ προέβηκε σε τηλεφωνική καταγγελία στο Τμήμα Δασών Πάφου, λειτουργός του οποίου μετέβηκε στην περιοχή και αφού επιθεώρησε τα δεκάδες κομμένα Κυπαρίσσια δεν διαπίστωσε καμιά... παρανομία!!
Έπειτα από παραστάσεις και προειδοποιήσεις προς το Τμήμα Δασών ότι θα καταγγελθούν για συγκάλυψη παρανομιών, εκπρόσωπος της ΟΠΑΔΕ μετέβηκε εκ νέου στην συγκεκριμένη τοποθεσία και υπέδειξε στους λειτουργούς του Τμήματος Δασών τις πασιφανείς παρανομίες και τους κάλεσε να καταγγείλουν τον ιδιοκτήτη.
Η στάση του Τμήματος Δασών είναι λυπηρή και συνάμα εξοργιστική. Η λογική του «αν ζητούσαν άδεια κοπής των Κυπαρισσιών θα τους την δίναμε», δείχνει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος και την λογική των «εξυπηρετήσεων» που επικρατεί στο αρμόδιο για την προστασία των δένδρων και των δασών Τμήμα.
Η Ομάδα Προστασίας Αιωνόβιων Δένδρων καλεί τον Υπουργό Γεωργίας να προβεί σε αυστηρές συστάσεις προς την διοίκηση του Τμήματος Δασών και να δοθούν οδηγίες για να εξαλειφθούν τα συνεχή φαινόμενα ανοχής και συγκάλυψης που παρατηρούνται στο εν λόγω Τμήμα και τα οποία συμβάλουν στην απερήμωση του νησιού μας, οδηγώντας στον πλήρη αφανισμό της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς.


Μιχάλης Ονησιφόρου
ΟΠΑΔΕ (Ομάδα Προστασίας Αιωνόβιων Δένδρων)
www.aiwnobia.org

6 σχόλια:

ναδα.- είπε...

Το χρήμα και το πετρέλαιο κυβερνά άνθρωπε
Καμία φορά και οι καλοί τρόποι …

Aceras Anthropophorum είπε...

Αρματωθήτε με κουράγιον τζιαι υπομονή διότι μέχρι να αλλάξουν νοοτροπίες ίσως να μην μείνει δέντρο

DaisyCrazy είπε...

Το ίδιο δεν έχουν κάνει σε αρκετά σημεία του δρόμου από Λεμεσό στο Φασούρι; Τόσα χρόνια τα δέντρα αυτά έφτιαχναν ένα ονειρικό τοπίο.. τώρα κάποιου τα κ*ρατα, με τα συγχωρήσεως, ενόχλησαν και τα κατάκοψαν! Στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού στο Σαντα Μπαρπαρα πάνω στο κύμα όπου υπάρχουν αιωνόβια δέντρα πουλήθηκε το "τεμάχιο" (πως βρίσκουν κοτσάνια πάνω στη θάλασσα είναι αλλο θέμα φυσικά) και θα κτίσουν "πολυτελής κατοικίες" άρα πάλι πάνε τα δέντρα.

Η κατάσταση στην Κύπρο είναι τουλάχιστον φρικτή. Δεν υπάρχει ούτε ο ελάχιστος σεβασμός στο περιβάλλον. Οι τουρίστες και οι μόνιμοι κάτοικοι από το εξωτερικό που είχαν αγοράσει περιουσίες πουλούν και φεύγουν κι ακόμα κτίζονται σπίτια και πολυκατοικίες πάνω στο κύμα για ποιους άραγε;

Είναι άσχημη η κατάσταση και από ότι φαίνεται θα συνεχίσει να ασχημίζει.. δυστυχώς..

logia είπε...

Ακριβώς τα ίδια γίνονται και στην Ελλάδα. Ο καθένας, από το κράτος μέχρι τον τελευταίο ιδιώτη κόβουν τα δέντρα για ψύλλου πήδημα. Γιαυτό στην Αθήνα δεν μπορείς πουθενά να σταθείς από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη

lakis είπε...

Νάδα: Έτσι είναι, δυστυχώς!

Aceras: Κουράγιο να έχουν αυτοί που πολέμανε για το θέμα. Εγώ απλά προβάλλω πού και πού τις προσπάθειές τους.

Δωροθέα: Δεν είναι τυχαίο που αποκαλώ την Κύπρο Νήσο των Αγριών.

Λόγια: Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα. Κυριολεκτικά!

phlou...flis είπε...

Καλά τι έπαθαν οι κυπραίοι. Μις και δε ψηφίζουν τα δέντρα αποφάσισαν να τα κόψουν όλα;