Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

Η ιστορία μιας ιστορίας
Μερικές φορές κάποιες ιστορίες στοιχειώνουν το μυαλό σου - αράζουν εκεί και δε λένε να το εγκαταλείψουν με τίποτα. Μια απ' αυτές τις ιστορίες είναι για μένα "Ο γύρος του κόσμου σε μια μάνα" που μόλις είδε το έντυπο φως της μέρας στη Λευκωσία.

Η ιστοριούλα αυτή πήρε για πρώτη φορά ζωή σαν μια μικρή παραβολή στο μυθιστόρημά μου "Οι γυναίκες της συγνώμης", βιβλίο που εκδόθηκε στην Αθήνα πριν από οκτώ χρόνια. Αλλά πάντα πίστευα ότι της άξιζε κάτι καλύτερο, τα δικά της φτερά, και κάλλιο αργά παρά ποτέ πέρυσι κάθισα και την ξανάγραψα. Και την ξανάγραψα. Κατέληξα με δύο εκδοχές, η μία εκ των οποίων περιλαμβάνεται στον τόμο που βλέπετε.

Μια ιστορία δίχως ζωγραφιές όμως τι αξίζει; Αρκετά ίσως, αλλά και πάλι λίγα. Κι αυτό γιατί οι εικόνες πολλές φόρες λένε περισσότερα απ' τις λέξεις. Μα από ποιον θα μπορούσα να ζητήσω να δουλέψει εθελοντικά ώστε να πραγματοποιήσει ένα δικό μου όνειρο;

Η αλήθεια είναι ότι δεν δυσκολεύτηκα και πολύ να καταλήξω στην γνωστή-άγνωστη φίλη Έμμυ Πετροπούλου, που αγκάλιασε το όλο εγχείρημα με μεγάλο ενθουσιασμό. Έτσι σιγά-σιγά είδα τους ήρωές μου ν' αποκτούν πολύχρωμη ζωή και την ιστορία μου περισσή ομορφιά.

Η διαδρομή από τη συγγραφή στην εικονογράφηση, κι από κει στην έκδοση, δεν ήταν ακριβώς στρωμένη με ροδοπέταλα, αλλά με πολλή πείσμα, μετά από τις πτώσεις, και αρκετή υπομονή τη διανύσαμε. Το αποτέλεσμα το βλέπετε.

Να και η περίληψη του βιβλίου ώστε να ξέρετε περί τίνος πρόκειται:

Αυτή είναι η ιστορία μιας βασίλισσας που ήταν σοφή. Σοφή ήταν και το όνομά της. Η βασίλισσα ήταν κουρασμένη, αφού ξόδεψε χρόνια και χρόνια και χρόνια, υπηρετώντας μέρα και νύχτα το λαό της κι έτσι, ακολουθώντας τη συμβουλή κάποιου επίσης σοφού, αποφάσισε να επιλέξει τον υποψήφιο διάδοχό της. Ποιο όμως από τα τρία της παιδιά ήταν το πιο κατάλληλο για να πάρει τη θέση της: Ο Γιώργος ο γεωργός, η δυναμική Νίκη ή ο ήσυχος και λιγομίλητος Νο; Δύσκολο να διαλέξει αλλά

Αυτή είναι μια ιστορία για τη σοφία και την αγάπη, μα πάνω απ' όλα για την ταπεινότητα.

Αν ενδιαφέρεστε ν' αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: