Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Βγαίνει απ’ την κρίση η Ταϊλάνδη;

Απ’ ό,τι φαίνεται ναι. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης συμφώνησαν με τον οδικό χάρτη για τη διενέργεια εκλογών στις 14 Νοεμβρίου που κατάρτισε ο πρωθυπουργός της χώρας, ο πρώην πρωθυπουργός Τάκσιν Σιναουάτρα έκανε μια μάλλον υποτονική τηλεφωνική παρέμβαση, τα υπόλοιπα κόμματα δε διαφωνούν, κι έτσι τα πράγματα, προς το παρόν τουλάχιστον, δείχνουν να οδηγούνται προς εκτόνωση. Το μόνο αγκάθι στο δρόμο για την κοινωνική ειρήνη, αποτελεί το θέμα της διάλυσης της βουλής. Η αντιπολίτευση ζητά από την κυβέρνηση να αφήσει την εκλογική επιτροπή ν’ αποφασίσει πότε θα γίνει αυτό.
Κατά τα άλλα, οι ξένοι έχουν κάθε δικαίωμα ν’ απορούν: «Μα τι συμβαίνει στην Ταϊλάνδη τελικά». Κι αυτό αφού, παρά την πτώση του τουρισμού, οι ρυθμοί ανάπτυξης αυτό το χρόνο αναμένεται να φτάσουν το 4%, το ταϊλανδέζικο μπατ είναι πιο ισχυρό από ποτέ (η αξία του ανέβηκε σχεδόν 20% σε σχέση με το ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια) και η βιομηχανική παραγωγή είναι στα πάνω της. Η απάντηση είναι απλή: οι ταϊλανδέζοι δουλεύουν πολύ. Οι περισσότεροι εφτά ημέρες τη βδομάδα. Οι μονάδες παραγωγής ρουχισμού, παρασκευής χαρτιού και συσκευασίας τόνου, εξαγωγικών δηλαδή κυρίως προϊόντων, λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και η ανεργία, παρά τις όποιες δυσκολίες, δε φαίνεται να ανεβαίνει.
Στο μεταξύ αύριο είναι η Μέρα της Στέψης και πολλοί περιμένουν βαρυσήμαντες ανακοινώσεις, τόσο από την κυβέρνηση, όσο κι από το παλάτι. Για να δούμε τι θα δούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: