Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Ταϊλάνδη, ώρα μηδέν;

Πού θα πάει το πράμα στην Ταϊλάνδη; Ιδού η απορία. Εκεί που όλα έμοιαζαν να έχουν πάρει το δρόμο τους για εθνική συμφιλίωση οι πολιτικοί τα έκαναν και πάλι… του απόπατου! Μέχρι στιγμής μετράμε 31 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες από τις συγκρούσεις των τελευταίων πέντε ημερών στην Μπανγκόκ και αν δεν υπάρξει παρέμβαση από το βασιλιά ή η απαραίτητη πολιτική βούληση από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, τα πράγματα αναμένεται να πάνε από το κακό στο χειρότερο.
Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν περαιτέρω συγκρούσεις και θύματα η κυβέρνηση κήρυξε αυτό το διήμερο αργία στην Μπανγκόκ, ενώ κάποιες περιοχές θυμίζουν νεκρή ζώνη. Τα κόκκινα πουκάμισα, αφού θέλοντας να τα πάρουν όλα έχασαν την ευκαιρία των εκλογών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τώρα ζητούν τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών για την αποφυγή νέας αιματοχυσίας.
Στο μεταξύ σήμερα το πρωί πέθανε κι ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο στρατηγός Σε Νταένγκ, ο οποίος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας, αφού δέχθηκε πυρά από ελεύθερο σκοπευτή, κάτι που αναμένεται να οξύνει ακόμη περισσότερο τα πνεύματα.
Τώρα εκφράζονται φόβοι ότι οι ταραχές θα εξαπλωθούν και στο βορρά της χώρας, όπου μέχρι τώρα δεν άνοιξε μύτη. Εδώ στην Τσιανγκ Μάι μαζεύονται κάθε βράδυ σ’ ένα ναό και διαδηλώνουν ειρηνικά γύρω στους 300-400 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι λένε ότι αν υπάρξει βίαιη καταστολή των συγκεντρώσεων στην Μπανγκόκ θα αντιδράσουν δυναμικά.
Μ’ αυτά κι αυτά οι αφίξεις τουριστών στη χώρα, που είχαν ήδη πληγεί από τις διαδηλώσεις του 2008, παρουσιάζουν κατακόρυφη πτώση, και στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας μιλάνε ήδη για μια καταστροφική χρονιά. Ακόμη κι εδώ, στην ειρηνική Τσιανγκ Μάι, σε σχέση με παλιά, δε μοιάζει να κινείται τίποτα. Τα πανδοχεία μισοάδεια, τις νύχτες οι δρόμοι σχεδόν ερημικοί.
Κι όμως το ταϊλανδέζικο μπατ εξακολουθεί να κινείται στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας, φτάνοντας τα 39 ανά ευρώ.
Με δεδομένα τα πιο πάνω για ένα μόνο πράγμα μπορεί να είναι κανείς σίγουρος: για το ότι δεν μπορεί να είναι για τίποτα σίγουρος!

2 σχόλια:

to alataki είπε...

Eίναι πολύ ενδιαφέρον να μαθαίνει κανείς την κατάσταση από πρώτο χέρι, εύχομαι να σταματήσει έγκαιρα και ελπίζω να μην έχει λόγο εκεί το ΔΝΤ...
Καλημέρα...

Matriga είπε...

Λυπάμαι για όλα αυτά που συμβαίνουν... Παντού ήρθε ώρα για αλλαγή και τίποτα πια δεν είναι δεδομένο, όπως λες.
Εύχομαι το καλύτερο και για το λαό της Ταυλάνδης.
Να είσαι και να περνάς όμορφα, Λάκη