Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2007

Ana Menendez: Loving Che

Το Loving Che της Άνα Μενέντεζ είναι ουσιαστικά ένα βιβλίο χωρίς λόγο ύπαρξης. Η εν λόγω κουβανή συγγραφέας που έζησε όλη τη ζωή της στις ΗΠΑ, εκμεταλλεύεται το μύθο του μεγάλου επαναστάστη απλά και μόνο για να γράψει ένα μπεστ σέλερ. Καλά, καλά, και για να μας περιγράψει την Αβάνα, λες και δεν το έκαναν κι άλλοι πιο πριν και καλύτερα από την ίδια.
Αν ψάχνετε ένα βιβλίο με λογοτεχνικές αρετές τότε ετούτο εδώ δε θα σας αρέσει. Αν θέλετε να μάθετε κάτι για την Κούβα, οι πληροφορίες που χωράνε στο κείμενο είναι λιγοστές. Κι αν ζητάτε το φάντασμα του Τσε, αυτό ακριβώς θα βρείτε: το φάντασμα. Τίποτα περισσότερο.
Το "Αγαπώντας τον Τσε" είναι μια επίπεδη ιστορία που μιλά σε πρώτο πρόσωπο για τις προσπάθειες μια κουβανής μετανάστριας στις ΗΠΑ να ανακαλύψει ποιος είναι ο πατέρας της, προσπάθειες που την οδηγούν στην Κούβα. Εκεί, ακολουθώντας τα αόρατα νήματα μιας ανείπωτης ιστορίας, φτάνει στο συμπέρασμα - που παλιά ήταν απλά μια υποψία - ότι ο πατέρας της ήταν όντως ο διάσημος επαναστάτης.
Το εκτενές αυτό διήγημα διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα, αλλά μόνο αυτό. Τίποτα περισσότερο δεν έχει να προσφέρει στον αναγνώστη.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Κούβα και ειδικά για την Αβάνα, διαβάστε τα βιβλία του Πέδρο Χουάν Γκουτιέρεζ που κυκλοφορούν σε εξαιρετικές μεταφράσεις από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: