Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Η "δεντροφαγία" συνεχίζεται στη Λευκωσία

Η ΟΠΑΔΕ (Ομάδα Προστασίας Αιωνόβιων Δένδρων) καταδικάζει τις συνεχείς και ανελέητες καταστροφές που υφίσταται το πράσινο στην Λευκωσία. Η εικόνα που παρατηρείται στους δρόμους της πρωτεύουσας θυμίζει κυριολεκτικά νεκροταφείο δένδρων καθώς καθημερινά θυσιάζονται δεκάδες δένδρα που τελούν υπό προστασία.
Σειρά είχαν σήμερα προστατευόμενα δένδρα στην οδό Κινύρας στην Λευκωσία (πίσω από την βουλή), όπου κόπηκαν 2 κυπαρίσσια, εκριζώθηκαν 4 ελιές και έγινε βαθιά εκσκαφή πλησίον ευκαλύπτου και κινδυνεύει με κατάρρευση.
Η συγκεκριμένη θέση έχει επιλεγεί ως ο χώρος όπου θα ανεγερθούν τα νέα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και είναι πασιφανές ότι το κράτος πάσχει από αλλεργία όταν καλείται το ίδιο να εφαρμόσει την νομοθεσία. Δυστυχώς αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που με την ανοχή του επιβλέποντος μηχανικού του Τμήματος Δημοσίων Έργων γίνεται εκκοπή δένδρων και πρέπει επιτέλους το Τμήμα Δημοσίων Έργων να σταματήσει την πολιτική του τσιμεντώματος, να σεβαστεί το φυσικό περιβάλλον και να εναρμονιστεί, έστω και με καθυστέρηση, με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την γνωμάτευση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, τονίστηκε η σημασία της διατήρησης των υφιστάμενων δένδρων και ζητήθηκε η αποφυγή της άσκοπης εκκοπής δένδρων κατά την διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών.
Παράλληλα καταγγέλλουμε την σοβαρή αλλοίωση από τις μπουλντόζες του υφιστάμενου αρχαιολογικού χώρου, όπου έχουν εντοπιστεί μεταξύ άλλων, σημαντικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του γυναικείου μοναστηριού του Αγίου Θεοδώρου του τάγματος των Κιστερκιανών και άλλα μνημειακά κτίσματα.
Η ΟΠΑΔΕ προέβηκε σε καταγγελία των παράνομων εκκοπών δένδρων στο Τμήμα Δασών, το οποίο έδειξε άμεσο και ειλικρινές ενδιαφέρον. Λειτουργός του Τμήματος επιθεώρησε, μάλιστα υπό βροχή, τον χώρο όπου και διαπίστωσε τις εκκοπές των δένδρων και ανέλαβε να διερευνήσει τις καταγγελίες μας. Επίσης μας διαβεβαίωσε ότι θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για να μεταφυτευθούν αν είναι δυνατόν οι εκριζωμένες ελιές σε άλλη τοποθεσία.

Πηγή: Αιωνόβια Δέντρα
Επίσης: Ρεπορτάζ στην εφημερίδα Πολίτης

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πέρασα σήμερα από εκεί και οι μπουλτόζες τα έχουν ρημάξει όλα, πολύ χειρότερη η κατάσταση και θα καταστρέψουν τον αρχαιολογικό χώρο.

Μαρια Νικολαου είπε...

Τι καταλαβαινουν ολοι αυτοι που τα κανουν αυτα μου λες?
Ανθρωποι πια σου λεει ο αλλος ..


Καλη σου μερα Λάκη

jacki είπε...

Έχετε και εκεί Κακλαμάνη;

phlou...flis είπε...

Ορθώς διερωτάται ο jacki, αν έχει και η Κύπρος Κακλαμάνη. Μπα, δε χρειάζεται γιατί τελικά όλοι οι Δημοτικοί άρχοντες, τα ίδια μυαλά κουβαλούν. Μεταφορικά, γιατί αμφιβάλλω αν έχουν μυαλό.

lakis είπε...

Μιχάλη: Κάνε κουράγιο και τα προβλήματά σου σύντομα θα λάβουν τέλος. Με το ρυθμό που πάνε αυτοί δεν θα αφήσουν δέντρο για δέντρο.
Μαρία Νικολάου: Άνθρωποι; Πού τους είδες καλέ;
Τζάκι: Εμείς έχουμε την οσία Ελένη Μαύρου τη Δεντροφάγο
Φλου...φλης: Έτσι ακριβώς είναι.

Meropi είπε...

Ωχ!!! Την Αθήνα ζήλεψαν μου φαίνεται...