Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Πέθανε ο Αρθρουρ Κλαρκ

Ο πρωτοπόρος των μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας σερ Αρθουρ Κλαρκ που έγινε παγκοσμίως γνωστός με τη μεταφορά του βιβλίου του «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος» στον κινηματογράφο πέθανε στη Σρι Λάνκα σε ηλικία 90 χρόνων. «Πέθανε μετά από καρδιοαναπνευστική κρίση», δήλωσε ο προσωπικός του γραμματέας Ροάν ντε Σίλβα. Ο γεννημένος στη Βρετανία Κλαρκ έγραψε περισσότερα από 80 βιβλία και εκατοντάδες σύντομες ιστορίες και άρθρα κατά τη διάρκεια της 70χρονης καριέρας του.
Στη δεκαετία του '40 ο Κλαρκ προέβλεψε ότι ο άνθρωπος θα έχει πατήσει στο φεγγάρι μέχρι το 2000 μια ιδέα που οι επιστήμονες της εποχής του απέρριψαν ως ανοησία. Το Δεκέμβριο του 2007 κατά τον εορτασμό των 90 γενεθλίων του, ο Κλαρκ που κινείτο με αναπηρική πολυθρόνα, ηχογράφησε ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα για τους φίλους του, λέγοντας ότι θα ήθελε να είχε δει αποδεικτικά στοιχεία εξωγήινης ζωής κατά τη διάρκεια του βίου του.
Ο Κλαρκ γεννήθηκε στη Βρετανία στις 16 Δεκεμβρίου 1917 και υπηρέτησε ως ειδικός των ραντάρ στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τον πόλεμο ασχολήθηκε με τη Βρετανική Διαπλανητική Ένωση, όπου πρότεινε την εφαρμογή των γεωσταθερών δορυφόρων ως τηλεπικοινωνιακών αναμεταδοτών.
Ωστόσο ο Κλαρκ έγινε διάσημος ως συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας και ιδιαίτερα μετά τη μεταφορά το 1968 της «Οδύσσειας του Διαστήματος» στον κινηματογράφο από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Από την Καθημερινή
Διαβάστε τη νεκρολογία του στον Γκάρντιαν
Επίσης άρθρα/αφιερώματα στα Νέα και την Καθημερινή

2 σχόλια:

Rodia είπε...

Γιατι αναμεταδιδεις απο εφημεριδα; Δεν εχεις να γραψεις ο ιδιος τπτ για το συγγραφεα;
Υπηρξε μεγαλος, ετσι δεν ειναι;

lakis είπε...

Δυστυχώς μονάχα ένα βιβλίο του έχω διαβάσει, έτσι δε θα μπορούσα στ' αλήθεια να μιλήσω γι' αυτόν. Και ναι, υπήρξε μεγάλος...