Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Περιοδικό "Διαβάζω" Ιούλιος-Αύγουστος

ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ;

Η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Κατρίν Βελισσάρη σε συνέντευξή της στο διπλό καλοκαιρινό τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου του Διαβάζω, που μόλις κυκλοφόρησε, αποτιμά την 5η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και συζητά ανοιχτά το ενδεχόμενο της διοργάνωσής της εναλλάξ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Στο ίδιο τεύχος θα βρείτε αναλυτικό οδηγό προτάσεων – βιβλίων για το καλοκαίρι σε όλες τις κατηγορίες, από τη λογοτεχνία και τις τέχνες μέχρι την πολιτική, τις γεύσεις και τα ταξίδια.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Σύγχρονη λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία
Μετά τις μεγάλες επιτυχίες του λατινοαμερικάνικου μυθιστορήματος στις δεκαετίες ’60-’80, εμφανίζεται μια νέα γενιά λογοτεχνών, προσανατολισμένη στην καθημερινότητα και στα σύγχρονα προβλήματα. Σε επιμέλεια Γιώργου Ρούβαλη, παρουσιάζεται μια επιλογή από τους καλύτερους νέους λογοτέχνες της σύγχρονης λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας, αρκετοί εκ των οποίων είναι εντελώς άγνωστοι στη χώρα μας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Το έργο μου είναι η ζωή μου», λέει η Ζωρζ Σαρή, σε συνέντευξή της στην Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, αναφερόμενη στην 40χρονη πορεία της στα ελληνικά γράμματα.

Ο Αλέξης Σταμάτης μιλάει στην Ελένη Γκίκα για το νέο του μυθιστόρημα Βίλα Κομπρέ, επιχειρώντας ένα διαφορετικό βήμα στην λογοτεχνική του πορεία. Ο ήρωάς του αναζητεί στη σύγχρονη βαβέλ των γεγονότων και των συναισθημάτων την δική του ταυτότητα.

Ένα μεγάλο ταξίδι ακριβώς πριν από την αλλαγή του αιώνα, το 1999, έδωσε στο Χέιρτ Μακ το υλικό για το βιβλίο του Στην Ευρώπη, που έχει ήδη μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε πολλές χώρες προκαλώντας αίσθηση. Ο Ολλανδός συγγραφέας και δημοσιογράφος ξετρυπώνει σ’ αυτό κομματάκια ιστορίας της ηπείρου αυτής, μέσα από μαρτυρίες και ευρήματα, και φτιάχνει το παζλ της Ευρώπης του εικοστού αιώνα – δίνοντάς μας ταυτόχρονα την δική του απάντηση σε προβληματισμούς της Ευρώπης του σήμερα...
Της Νίκης Ορφανού.

51ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νέων Βιβλιοπωλών – Ένα γράμμα, στο οποίο η υπεύθυνη για τη διοργάνωσή του, Μαρία Παρίκου, αναφέρεται στα θετικά και στα ευτράπελα που το χαρακτήρισαν.

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η δημοσιογράφος Όλγα Σελλά γράφει για τον νέο ακαδημαϊκό Θανάση Βαλτινό.

Τέλος, στο τεύχος θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: courier, θερμιδωριανά οξύτονα, στήλη άλατος, ως αναγνώστης, χωρίς προϋπηρεσία, κόντρα διάβασμα, από μήνα σε μήνα, εκτός γραμμής, περιοδεύων, a piacere, διαβάζω comics, του δρόμου, κριτικογραφία, σχόλια, νέα από το χώρο και την αγορά του βιβλίου, βιβλία στο διαδίκτυο, κριτικές βιβλίων και παρουσιάσεις, ανταποκρίσεις από το εξωτερικό, τα ευπώλητα, κ.ά.

2 σχόλια:

jacki είπε...

Ωραία να το πάρουμε να βρούμε τι θα διαβάσουμε το καλοκαίρι. Μόλις χθες τελείωσα το βιβλίο που διάβαζα. Μήπως έχεις εσύ να προτίνεις κάτι καλό;
Καλημέρα.

lakis είπε...

Δεν ξέρω τι να σου προτίνω, Jacki. Προσωπικά τα διαβάσματά μου καλύπτουν μια τεράστια γκάμα. Σήμερα μόλις ξεκινώ το νέο της Σώτης Τριανταφύλλου, αφού τέλειωσα το υπέροχο The Golden Compass του Philip Pullman. Μαζί με το τελευταίο διάβασα κιένα θρίλερ του Ντέιβιντ Μπαλτάτσι, ενώ στην αναμονή έχω από βιβλία ντοκουμέντα για μαζικούς δολοφόνους, μέχρι το τελευταίο του Ουίλμπουρ Σμιθ και τα Παιδιά του Χουρίν του Τόλκιν, και άλλα πολλά. Κουράζομαι μόνο που τα σκέφτομαι, αλλά εντάξει, θα το ξεπεράσω. Εσύ τι διαβάζεις συνήθως;