Για κάποιο λόγο, που δεν είναι του παρόντος να εξηγήσω, εδώ και λίγες μέρες άρχισα σιγά-σιγά ν’ ασχολούμαι με την ιαπωνική λογοτεχνία. Είπα πρώτα να ανατρέξω στη βιβλιοθήκη μου προτού πάρω στα χέρια μου τα βιβλία που είναι καθ’ οδόν από τας Αμερικάς και το Άμαζον.
Πριν λίγες μέρες σας μίλησα για το Κάπα του Ακουταγκάουα, ενώ σήμερα θα αναφερθώ στο Κιότο του Γιασουνάρι Καβαμπάτα, ενός ακόμη αυτόχειρα συγγραφέα.
Το ανά χείρας βιβλίο είναι και δεν είναι η ιστορία της Κιέκο, μιας συνηθισμένης κοπέλας, την οποία παράτησαν οι γονείς της έξω από ένα σπίτι στο Κιότο, και την οποία ανέλαβε να αναθρέψει η οικογένεια που τη βρήκε. Τώρα, καθώς βρίσκεται στα είκοσί της χρόνια συλλαμβάνει τον εαυτό της όλο και πιο συχνά ν’ αναρωτιέται γιατί την εγκατέλειψαν, ποιοι ήταν οι αληθινοί της γονείς και πώς θα ήταν η ζωή της αν ήταν ακόμη μαζί τους.
Φυσικά, σε όλα αυτά τα ερωτήματα φαίνετ’ απίθανο να βρει κάποια μέρα τις απαντήσεις, αλλά οι μοίρες έχουν άλλη άποψη. Έτσι, κάποια φορά, εντελώς στα ξαφνικά, οδηγούν στο δρόμο της τη δίδυμη αδελφή της. Και τότε όλα αλλάζουν.
Το Κιότο είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος: ένα βιβλίο που μιλά για την ιαπωνική πόλη. Ο μύθος του είναι μάλλον φτωχός κι η αφήγηση αργή, αλλά και τα δύο εξυπηρετούν την ιστορία μια χαρά. Οι δύο αδελφές, ο χωρισμός κι η επανασύνδεσή τους, αποτελούν μονάχα τις αφορμές, τα άλλοθι του συγγραφέα, που μοιάζει να θέλει πιότερο να μιλήσει με νοσταλγία πικρή για την πόλη του, που στο πέρασμα του χρόνου μοιάζει να χάνει την ψυχή της, να δυτικοποιείται και να βαδίζει με όλο και πιο γοργά βήματα προς ένα μέλλον που στα μάτια του φαντάζει ψεύτικο κι αβέβαιο, ασύμβατο με την ιαπωνική ψυχή. Ένας από τους ήρωές του λέει κάπου: «Στις μέρες μας πια μιλάμε μόνο για ιδέες και αισθήσεις. Ακόμα και για τα χρώματα αναφερόμαστε στα δυτικά πρότυπα.» Το παράπονο μεγάλο και μοιάζει να ξεχειλίζει.
Όσο, ωστόσο, το βιβλίο αυτό θυμίζει μια ελεγεία για τη ζωή που χάνεται, άλλο τόσο αποτελεί έναν ύμνο στη φύση. Είναι ένα καταπράσινο και με τον τρόπο του οικολογικό βιβλίο. Η ηρωίδα του, η Κιέκο, μοιάζει να αγαπά όλα τα δέντρα και όλα τα λουλούδια, τα βουνά, τα ποτάμια, ακόμη και τη βροχή. Βλέπει την ομορφιά σε όλα τα στοιχεία της φύσης και τη διαλαλεί, όπως κι ένας νεαρός φίλος της εξάλλου, ο Χιντεό: «Τα λουλούδια έχουν ζωή. Ζωή σύντομη, που όμως δεν περνάει απαρατήρητη. Τα χρόνια πάνε κι έρχονται, μπουμπούκια ανοίγουν...» λέει αυτός. Ενώ ο πατριός της παρατηρεί ότι: «Οποιοδήποτε λουλούδι, ανάλογα με τον τρόπο ή τη στιγμή που το βλέπεις, μπορεί να σε μαγέψει.»
Το Κιότο είναι ένα λίγο λυπημένο, μα καλογραμμένο βιβλίο, που οπωσδήποτε δεν προσφέρεται για ανάγνωση σε κάποια παραλία. Αν θελήσετε να το διαβάσετε κάντε το κάποια λυπημένη νύχτα του χειμώνα, ώστε να νιώσετε σε βάθος αυτά που προσπαθεί να μεταδώσει.
Eat the World: A Collection of Poems by Marina Diamandis
-
It has been a few years since I last wrote a book review so perhaps I am a
little bit rusty but here it goes.
To begin with let me say that I first came...
Πριν από 3 εβδομάδες
6 σχόλια:
Άλλες εικόνες από Ανατολή.
Καλημέρα διαβαστερέ της παρέας μας :)))
Μια που καταπιάνεσαι με Ιαπωνική λογοτεχνία, το τελευταίο διάστημα διαβάζω το "Grotesque" της Natsuo Kirino, μιας Ιαπωνέζας συγγραφέως, η οποία έγραψε επίσης το "Out" που θεωρείται φοβερό (αλλά δεν έχω προσωπική άποψη). Ομολογώ πως το Grotesque διαφέρει πάρα πολύ απ'οτιδήποτε έχω διαβάσει ως τώρα. Με την καλή έννοια.
Μια σύντομη περιγραφή (αντιγράφω):
Two prostitutes are murdered in Tokio.
Twenty years previously both women were educated at the same elite high school for young ladies, and had seemingly promising futures ahead of them.
But in a world of dark desire and vicious ambition, for both women, prostitution meant power. Grotesque is a masterful and haunting thriller, a chilling exploration of women's secret lives in modern day Japan.
Psychia: Της Natsuo Kirino παρέγγειλα το Real World. Ίσως ζητήσω το Grotesque με την επόμενη παρτίδα.
Jacki: Μέρα καλή και σε σένα
ιαπωνικη λογοτεχνια;
ξαφνιαστικα αρχικα γιατι δεν εχω διαβασει κατι του ειδους και δεν μπορω να εκφερω γνωμη.. αλλα διαβαζοντας την περιληψη μου φανηκε καλη ιδεα..
Για την γοητεία που ασκεί επάνω μου η Ιαπωνία (και όλα τα συμπαραμαρτυρούντα) δεν θα μιλήσω, μόλο που είναι κάτι που με απασχολεί κατά καιρούς (το γιατί;)!
Πριν δύο χρόνια περίπου, πέρασα αρκετούς μήνες με την τετραλογία του Μίσιμα "η θάλασσα της γονιμότητας" (Ο εκπεσών άγγελος, ναός της αυγής, ανοιξιάτικο χιόνι, αφηνιασμένα άλογα), και τις "Αδελφές Μακιόκα" του Junichiro Tanizaki (πολύ ωραίο βιβλίο, αργό, ήρεμο, σε πρώτη ματιά απλά περιγραφικό, μα που σε βάζει ασυναίσθητα βαθιά μέσα στο γιαπωνέζικο τρόπο σκέψης και ζωής, αριστούργημα).
Από τη δανειστική βιβλιοθήκη της γειτονιάς μου, παρακαλώ, κι αυτό ήταν κάτι που πρόσθεσε αξία στα διαβάσματα: ένιωθα σαν την δεκαπεντάχρονη που ήμουν κάποτε, ευτυχισμένη σαν τη Φράνσυ του Δέντρου που μεγαλώνει στο Μπρούκλιν μέσα στη βιβλιοθήκη!!
Επίσης η τριλογία της Λίαν Χέρν (ψευδώνυμο που πήρε από θαυμασμό στον ελληνο-ιρλανδο-ιάπωνα Λευκάδιο Χέρν) "Οι μύθοι των Οτόρι" (το πάτωμα των αηδονιών, με το γρασίδι για προσκέφαλο και λαμπρό φεγγάρι) πήρε εδώ και λίγα χρόνια θέση στα πολύ-πολύ αγαπημένα μου βιβλία.
Σ ευχαριστώ που μου δίνεις ευκαιρία-και χώρο να μιλήσω για τα αγαπημένα μου βιβλία!
leila: Η ιαπωνική λογοτεχνία είναι ξεχωριστή. Άλλοτε λυρική, άλλοτε όσο παίρνει σκληρή.
lemon: Από καθαρή σύμπτωση το επόμενο βιβλί που θα (ξανα)διαβάσω είναι οι Αδελφές Μακιόκα. Προς το παρόν διαβάζω το Μια Προσωπική Υπόθεση του Κενζάμπουρο Όε.
Δημοσίευση σχολίου