Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Αδιέξοδη ζωή

Κι αυτό παλιό. Δε θυμάμαι αν το ανέβασα εδώ ξανά. Αν ναι, ευκαιρία να το θυμηθείτε. Αν όχι, πάρε κόσμε ένα ακόμη τερατούργημά μου...

Όλοι έβλεπαν την εικόνα της, το πανέμορφο περιτύλιγμα, αλλά κανένας την ουσία της. Άκουγαν το χαριτωμένο γέλιο της, μα δεν παρατηρούσαν τον πόνο που κρυβόταν πίσω από το χαμόγελο. Χαίρονταν περισσότερο από καθετί στον κόσμο τη συντροφιά της, αλλά στ’ αλήθεια τρόμαζαν όταν την πλησίαζαν πολύ.
Κανείς δε με καταλαβαίνει. Κανείς! Αυτό ήταν το παράπονό της. Και κανείς δεν επρόκειτο να την καταλάβει ποτέ, να διαβάσει της ψυχής της το μεγάλο μυστήριο.
Και να πεθάνω, εδώ και τώρα, δε με νοιάζει, έλεγε πού και πού, κι οι άλλοι την κοιτούσαν σχεδόν ειρωνικά, επιτιμητικά, σαν ένα βιτσιόζικο παιδί, που πάντα ζητούσε να του δίνουν σημασία.
Πόσο λίγο την ήξεραν! Όχι, δε ζητούσε ούτε τη σημασία, ούτε τη συμπόνια, πόσο μάλλον τις νουθεσίες κανενός. Απλά, ήθελε να την αφήσουν ήσυχη. Αυτό μονάχα ζητούσε. Να ζει ήσυχη, σε αρμονία με τον εαυτό της. Κι αν δεν την αντέχουν, κι αν τη φοβούνται, κι αν τη λοιδορούν οι άλλοι, ε, μπορούν να πάνε όλοι στο διάολο.
Δε θέλει ν’ αγαπήσει πια, αλλά ούτε καν και ν’ αγαπηθεί. Θέλει μόνο ν’ αφήσει τον χρόνο, με τους δικούς του προαιώνιους ρυθμούς, να την προσπεράσει. Τις στιγμές της τις ζει μία μία. νιώθει τον πόνο αυτών που χάνονται για πάντα, μα την ίδια ακριβώς ώρα τις ρουφάει με πάθος. Ναι, ρουφάει το χρόνο, σαν ένα καλό τσιγάρο, ένα τσιγάρο που τη βοηθάει να ξεχάσει και να ξεχαστεί, που μετατρέπει τις σκέψεις και τα προβλήματά της σε καπνό, που εξαπολύει στον αέρα, που τη βοηθά, αργά σκοτώνοντάς την να είναι ο εαυτός της.
Δε ζητάω τίποτα, από κανένα. Δε ζητάω τίποτα, έτσι ας μην ζητάνε κι οι άλλοι από μένα. Το λέει και το εννοεί. Τι να ζητήσει άλλωστε; Άχρηστα κι αχρείαστα τα δώρα τους. Τι να τους χαρίσει; Λίγες μόνο σταγόνες αγάπης της περισσεύουν και τις δίνει μ’ όλη τη ορμή της πονεμένης της ψυχής. Τις δίνει όταν η μοναξιά γίνετ’ αβάστακτη, όταν χρειάζεται ένα κορμί για να τη γεμίσει και να τη ζεστάνει, όταν θέλει να πάρει έστω και για λίγο μια γεύση από τον παράδεισο προτού βουλιάξει και πάλι στην προσωπική της κόλαση.
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο βαριέμαι, μου παραπονιέται συχνά πυκνά. Κι όμως, μπορώ, αλλά δεν της το λέω, επειδή το ξέρω ότι θα πάρει ανάποδες. Το δράμα της είναι εξάλλου μοναδικό, κανείς άλλος δεν μπορεί να το βιώσει. Να το βιώσει ίσως όχι, να το νιώσει όμως; Όχι, δεν τη ρωτώ ούτε κι αυτό. Την αφήνω να μονολογεί. Κάνω δυο δουλειές, ζωγραφίζω, γράφω, διαβάζω, κάνω και σεξ κάθε τόσο, κι όμως η ζωή μου φαντάζει ανούσια, δίχως λόγο ύπαρξης. Ίσως αν μπορούσε ν’ αλλάξει λίγο, ν’ αρχίσει να προσθέτει στην καθημερινότητά της περισσότερη διασκέδαση και ν’ αφαιρεί ευθύνες, ίσως όλα τότε να ήταν καλύτερα. Αλλά όχι, ποτέ δε θα μπορούσε να το κάνει αυτό. Της αρέσει να τρέχει, να βιάζεται και ν’ αφήνει το χρόνο να την προσπερνά.
Μου θυμίζεις τον εαυτό μου, προτού πάθω, προτού μάθω, της εξομολογούμαι. Με κοιτά σιωπηλά με μάτια κενά που ταξιδεύουν αλλού, καπνίζοντας, αφήνοντας το ελάχιστο του χρόνου να περάσει και να σκορπιστεί στης στιγμής τη λήθη, σαν τον καπνό απ’ το τσιγάρο της.
Οι κύκλοι γύρω από τα μάτια βαθαίνουν, η μοναξιά μεγαλώνει, τα όνειρα που κάποτε έκανε πνίγονται στα πρέπει με τα οποία έχει φλομώσει τον εαυτό της.Δε θέλει απολύτως τίποτα, ή, μάλλον, σχεδόν τίποτα, αφού να, θέλει μονάχα να πεθάνει και να ξεχαστεί από όλους. Την ακούω, δε μιλώ, δε χαμογελώ, δεν την παρηγορώ. Κάνω βουτιά βαθιά μέσα στα μάτια της, όπου βλέπω αμυδρά να τρεμοπαίζει της ζωής η φλόγα.

Η ζωγραφιά κλεμμένη από εδώ


17 σχόλια:

Σταλαγματιά είπε...

Το μεγαλύτερο παράπονο,
Να ζεις και να κινείσαι μέσα στο πλήθος,
Να μιλάς με τόσους και κανείς τους να μην μπορεί
Να ακούσει εσένα.
Τα όνειρα σου
Τους φόβους σου
Ακόμη και τον ρυθμό της αναπνοής σου.
Κι όμως δίπλα μας γύρω μας υπάρχουν τόσοι…..

jacki είπε...

Τι να ζητήσει άλλωστε; Άχρηστα κι αχρείαστα τα δώρα τους. Τι να τους χαρίσει; Λίγες μόνο σταγόνες αγάπης της περισσεύουν και τις δίνει μ’ όλη τη ορμή της πονεμένης της ψυχής. Τις δίνει όταν η μοναξιά γίνετ’ αβάστακτη, όταν χρειάζεται ένα κορμί για να τη γεμίσει και να τη ζεστάνει, όταν θέλει να πάρει έστω και για λίγο μια γεύση από τον παράδεισο προτού βουλιάξει και πάλι στην προσωπική της κόλαση.

Αυτό είναι όλο δικό μου. Σε ευχαριστώ. Μα οι άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν.

ναδα.- είπε...

ομορφο.
και ρεαλιστικό.

Μαρια Νικολαου είπε...

Πόσο μοιάζουμε ολοι μας τελικα ..
Πολυ καλό Λάκη

dokisisofi είπε...

I afthentikotita stin apotiposi tis epifaneias tisdistixias. Xoris ipervoles, xoris, analiseis, xoris parapanw dieisdiseis. San fotografikos fakos. Poli entimo.Sinxise.

Φαίδρα Φις είπε...

θα συμφωνήσω με το σχόλιο της δοκισίσοφης
είναι ό,τι ήθελα να γράψω

μου άρεσε αυτό
η καθαρότητά του
και η έντιμη γραφή

σε φιλώ
να προσέχεις

όπως βλέπεις έχω κόψει τα άστοχα καλημέρες καληνύχτες κλπ
στις εύχομαι ωστόσο από μέσα μου...

Ανώνυμος είπε...

Εμένα μου φαίνεται ότι απολαμβάνει την εκούσια "κόλαση" της...

TiTaNiA είπε...

Λάκη μου τα είπες "όλα" με την "αδιέξοδη ζωή" σου.

Την καλησπέρα μου, την καληνύχτα μου...

Κρατάω τη φλόγα να τρεμοπαίζει ρυθμικά στα μάτια της.

Με αυτήν τίποτα μάλλον δεν πρέπει να έχει τελειώσει...

ΝΑΪΑΔΑ είπε...

μεγαλος πονος αυτος...
και χωρις παρηγορια...
καποτε την συναντησα αυτη την κοπελα...
περνουσε απο τα μερη μου σκυφτη καπνιζοντας και τα ματια της ηταν στο αλλου...

νεραιδενια φιλακια!

Viviane Colette είπε...

Λακη καλημερα ! Εισαι καλα; Μπορω να σου κλεψω ενα απο τα κειμενα σου; Περιμενω απαντηση ! Πολλα φιλια! Να προσεχεις!!!

faraona είπε...

Μια χαρα την βρισκω την κοπελα...πολυ πιο φυσιολογικη απο καποιες αλλες που σφίζουν απο ζωη γεματη ψευδαισθησεις και Κοσμοπόλιταν.
Μπορει βεβαια να μην ειμαι κι εγω καλα ...δεν ξερω...εσυ τι λες γιατρε μου?

nina είπε...

Περνάει μια φάση, ίσως μια από τις σημαντικότερες περιόδους της ζωής της που θα τη βοηθήσουν αργότερα να αντιληφθεί και να θέσει τις βάσεις για κάποια πράγματα.
Όχι και τερατούργημα...

λιμανάκι είπε...

Πόσο πολύ μοιάζουν οι άνθρωποι..ίδιες σκέψεις..ίδιοι προβληματισμοί..παρόμοιες εμπειρίες..

Αγάπη...ένα συναίσθημα που όλοι θέλουν το ζήσουν στην αρχή...και μετα..όταν το γευθούν..το φοβούνται.και προσπαθούν να κρυφθούν μακριά του

Όμορφες οι αφηγήσεις σου...καμμιά σχέση με τερατουργήματα δεν έχουν.
Λίγη αυτοπεποίθηση,ένα χαμόγελο,μάτια ψηλά στον ουρανό..και συνέχισε να γράφεις

truth around us......... είπε...

tha sxoliaso kati asxeto alla den mporo me prokalei ...se sinxero gia tin epilogi ton skitson kai ton photo...auto mono
Ta filia mou

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ είπε...

Καλησπέρα Λάκη, σήμερα έκανα μια βόλτα στα μαγαζιά της Καλαμαριάς και είδα το βιβλίο σου στην βιτρίνα του Ιανού , φάτσα κάρτα.Συγχαρητήρια και σ΄ ανώτερα και καλές πωλήσεις.

Viviane Colette είπε...

Καλή σου μέρα να έχεις Λάκη και καλή συνεχεία φίλε μου!!!

lakis είπε...

Σας ευχαριστώ μια ακόμη φορά για τα καλά σας λόγια. Γράφω, με τη φτωχή μου γλώσσα για της ζωής την κάθε μέρα και χαίρομαι που οι ιστορίες μου αγγίζουν και κάποιες άλλες ψυχές.
Κατερίνα Καριζώνη: Σ' ευχαριστώ πολύ για την "ανταπόκριση" και τις ευχές.