Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2008

Τέλος στην κρίση στην Ταϊλάνδη; - update

Ίσως ναι, ίσως και όχι. Το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας διέταξε τη διάλυση του κυβερνώντος κόμματος, αφού αποδέχθηκε σαν επαρκείς τις ενδείξεις που υπήρχαν ότι κέρδισε τις τελευταίες εκλογές με δόλο. Για τον ίδιο λόγο διέταξε τη διάλυση και ενός μικρότερου συμμαχικού κόμματος.
Τέλος, λοιπόν, στις διαδηλώσεις και στους αποκλεισμούς των αεροδρομίων; Μάλλον είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς. Σ' αυτό το παιχνίδι παίζουν δύο παίκτες και αυτό που μένει είναι να δούμε πως θα αντιδράσουν οι οπαδοί της κυβερνητικής συμμαχίας. Αν αντιδράσουν ήρεμα, αποδεχτούν τα γεγονότα και η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, όλα καλά. Αν όχι, κανείς δεν ξέρει τι θα μας φέρει η επόμενη μέρα.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε στάση αναμονής, ευχόμενοι ότι θα επικρατήσει η λογική κι έτσι η όμορφη ετούτη χώρα, θα βγει όσο το δυνατόν αλώβητη από το χάος. Λέω, όσο το δυνατόν, αφού οι ζημιές που έχουν προκληθεί στον τουρισμό είναι ήδη τεράστιες και σύμφωνα με υπολογισμούς ίσως και ένα εκατομμύριο άτομα χάσουν τις δουλειές τους...

Τα νεώτερα: Αφού δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς ο έκπτωτος Somchai Wongsawat υπέβαλε την παραίτησή του και προσωρινά καθήκοντα πρωθυπουργού ανέλαβε ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Chavarat Charnveerakul. Οι πρώτες εμπορικές πτήσεις άρχισαν να αναχωρούν από την Μπανγκόκ, ενώ αύριο θα γίνει και η πρώτη προσγείωση από την έναρξη της κρίσης. Οι αρχές του αεροδρομίου ανακοίνωσαν ότι αυτό θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, σε ότι αφορά το επιβατικό κομμάτι, μία βδομάδα ακριβώς μετά την αναχώρηση των διαδηλωτών από το αεροδρόμιο.
Στο μεταξύ, τα κόμματα του συνασπισμού που μέχρι τώρα κυβερνούσαν τη χώρα ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν ξανά για τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης. Αυτό, φυσικά, θα καταστεί δυνατόν, αν οι διαδηλωτές θεωρήσουν ότι πέτυχαν τον στόχο τους με την αποπομπή του πρωθυπουργού, που ήταν το βασικό τους αίτημα, και δεν αποφασίσουν να πιέσουν για τη διενέργεια νέων εκλογών.
Διαβάστε ένα σχετικά καλά ενημερωμένο άρθρο στα Νέα
Δημοσίευση σχολίου