Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2008

"Ντροπή" νιώθουν οι Ταϊλανδοί

Πιο πολύ συγχυσμένη παρά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Ταϊλάνδη μετά την κατάληψη των δύο αεροδρομίων της Μπανγκόκ από τους διαδηλωτές την περασμένη βδομάδα. Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου είχαμε κάποιες επιθέσεις οπαδών της κυβέρνησης εναντίον των διαδηλωτών μέσα στην πόλη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 51 ατόμων και καμία σύλληψη, ενώ κάποιες πτήσεις εξακολουθούν ν’ αναχωρούν από στρατιωτικό αεροδρόμιο απομακρύνοντας «εγκλωβισμένους» τουρίστες.
Οι διαδηλωτές επέτρεψαν να αναχωρήσουν 88 πτήσεις από τον διεθνή αερολιμένα χωρίς επιβάτες με προορισμό άλλες πόλεις της χώρας, σε μια προσπάθεια να γίνει δυνατή η αναχώρηση των ξένων, που λόγω του αποκλεισμού δεν ήταν δυνατό να φύγουν μέσω Μπανγκόκ.
Ο πρωθυπουργός της χώρας και «μαύρο πρόβατο» για την αντιπολίτευση, Somchai Wongsawat, φέρεται να ασκεί τα καθήκοντά του από εδώ, στην Τσιανγκ Μάι.
Οι φόβοι για πραξικόπημα, προς το παρόν, μοιάζουν να έχουν υποχωρήσει, αλλά αυτό το ενδεχόμενο δεν αποκλείεται.
Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες η αγγλόφωνη Bangkok Post το 76,5% των Ταϊλανδών νιώθουν ντροπή για την πολιτική αναταραχή και την αρνητική εικόνα που έχουν οι ξένοι για τη χώρα. Το 65,1% δήλωσαν ότι θα είναι λιγότερο περήφανοι για τη χώρα τους αν η κατάσταση χειροτερεύσει και γίνει βίαια. Το 92,3% πιστεύει ότι τα πολιτικά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω της δικαστικής οδού. Και τέλος, το 58,4% απ’ αυτούς δεν θέλησαν να υποστηρίξουν κάποια από τις δύο πλευρές στη διένεξη.
Λαμβανομένων υπόψη των πιο πάνω αντιλαμβάνεται κανείς και τη διστακτικότητα του στρατού να επέμβει σε μια κατάσταση, που φαίνεται να οδηγεί αμετάκλητα τη χώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.
Δημοσίευση σχολίου