Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2009

Στην Κύπρο τα Αιωνόβια Δέντρα γοργοπεθαίνουν...

...Και όχι μόνο αυτά. Η είδηση απ' το χθεσινό φύλλο της κυπριακής εφημερίδας Πολίτης:

Σβήνουν ελέω των φθορών που επιφέρει ο χρόνος και της ανθρώπινης αδιαφορίας τέσσερα αιωνόβια δέντρα στις κοινότητες Αυδήμου και Κισσούσα, της επαρχίας Λεμεσού


Πολίτες με περιβαλλοντική συνείδηση καταβάλλουν προσπάθειες για την προστασία αιωνόβιων δέντρων και την κήρυξή τους σε μνημεία της φύσης. Απηύθυναν ήδη εκκλήσεις προς το Τμήμα Δασών, χωρίς όμως μέχρι στιγμής χειροπιαστά αποτελέσματα.
Πρόσφατα, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, κοινοποίησε επιστολή στο Τμήμα Δασών για να γίνει γνωστή η τύχη των αιωνόβιων δεντρών.
Στο επίκεντρο των προσπαθειών βρίσκεται ένας τρέμιθος - γίγαντας στην Κισσούσα των Κρασοχωριών, με ηλικία που ξεπερνά τα 600 έτη και ο οποίος βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, πλάι από την εκκλησία των Αγίων Σέργιου και Βάκχου. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του, αρκεί να αναφέρουμε ότι η περίμετρος του φτάνει τα 4.32 μέτρα, το ύψος του ξεπερνά τα δέκα μέτρα και αποτελεί σημείο αναφοράς, αντιληπτό ακόμη και από το google earth.
Όπως υποδεικνύει ο Μιχάλης Ονησιφόρου, το αιωνόβιο δέντρο χρίζει άμεσης φροντίδας για να μην καταρρεύσει. Όσες προσπάθειες όμως έχει καταβάλλει μέχρι στιγμής η κοινοτάρχης του χωριού Μαρούλα Σολομωνίδου, δεν απέδωσαν αποτέλεσμα.

Άλλα τρία στην Αυδήμου

Στην Αυδήμου ακόμη τρία αιωνόβια δέντρα περιμένουν προστασία από το κράτος. Πρόκειται για μια τεράστια ελιά, με περίμετρο 8.70 μέτρα και ακόμη δύο δέντρα γίγαντες που ανήκουν στο είδος prosopis chilensis και τα οποία εισήχθησαν στην Κύπρο από τους Άγγλους, πριν 80 περίπου χρόνια. Πρόκειται για ένα θηλυκό και για ένα αρσενικό δέντρο, τα οποία βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο και έχουν περίμετρο που ξεπερνά τα τρία μέτρα. Είναι ένα είδος που σπάνια συναντάται στην Κύπρο και φύεται κυρίως στη Χιλή. Τα δέντρα κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, ενώ ήδη σε σημεία που έχουν γίνει επεμβάσεις εκκρίνουν υγρά και έχουν πάρει επικίνδυνη κλίση.

Η απάντηση

Στην απαντητική του επιστολή, το Τμήμα Δασών αναφέρει προς τον Γιώργο Περδίκη ότι είναι εις γνώσιν του η ύπαρξη των τεσσάρων δέντρων και πως για τα δύο από αυτά ήδη έχουν σταλεί επιστολές στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για την προώθηση της έκδοσης διατάγματος προστασίας. Πρόκειται για τον "τρέμιθο" στην Κισσούσα και την ελιά στην Αυδήμου. Στη διαδικασία όμως αυτή παρατηρείται μεγάλη κωλυσιεργία, αφού η μεν πρόταση για τον τρέμιθο εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια, ενώ για την ελιά της Αυδήμου μόλις πρόσφατα έχει κατατεθεί.
Όσον αφορά τα άλλά δύο δέντρα, το μέλλον δεν προδιαγράφεται ευοίωνο, αφού στο παρελθόν το Τμήμα Δασών έχει απορρίψει εισήγηση πολίτη για την κήρυξή τους σε διατηρητέα, με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για ξενικά είδη και θεωρείται ότι πληρούν τα κριτήρια για να κηρυχθούν διατηρητέα. Όμως, όπως διευκρινίζει, επειδή δεν παύουν να είναι αξιόλογα, θα εξεταστεί η δυνατότητα συντήρησής τους, την οποία, όπως παραδέχεται το Τμήμα Δασών, χρειάζονται επειγόντως.

Ο Μιχάλης Ονησιφόρου είναι φίλος από τα παλιά και έχει αναλάβει μια μοναχική εκστρατεία για διάσωση όχι μόνο των αιωνόβιων δέντρων, αλλά των δέντρων και της φύσης γενικά. Για να μάθετε τι πράγματα και θαύματα συμβαίνουν στο όνομα της ανάπτυξης στη Νήσο των Αγ(ρ)ίων, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του...
Το σκίτσο είναι του Στάθη από την Ελευθεροτυπία
Δημοσίευση σχολίου