Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Πώς να είσαι μόνη της Τάνυα Ντέιβις




Αν είσαι στην αρχή μόνη, κάνε υπομονή.
Αν υπήρξες για πολύ μόνη ή αν υπήρξες και δε σου άρεσε, απλά περίμενε.
Θ' ανακαλύψεις ότι είναι εντάξει να είσαι μόνη όταν αποδεχθείς τη μοναξιά σου.

Θα μπορούσαμε να κάνουμε αρχή από γενικά αποδεκτά μέρη: το μπάνιο, την καφετερία, τη βιβλιοθήκη, όπου χρονοτριβείς και διαβάζεις την εφημερίδα, όπου μπορείς να πάρεις τη δόση σου από καφεΐνη και να καθίσεις και να παραμείνεις εκεί, όπου μπορείς να περιηγηθείς τα ράφια και να μυρίσεις τα βιβλία. Υποτίθεται ότι δεν πρέπει να μιλάς πολύ εκεί, οπότε είναι ασφαλές μέρος.

Υπάρχει επίσης το γυμναστήριο. Αν είσαι ντροπαλή θα μπορούσες να κάνεις παρέα με τον εαυτό σου στους καθρέφτες, και θα μπορούσες να φορέσεις τα ακουστικά σου.

Και υπάρχουν και οι δημόσιες συγκοινωνίες αφού όλοι έχουμε κάπου να πάμε.

Και υπάρχει η προσευχή και ο διαλογισμός. Κανείς δε θα σε υποτιμήσει αν με κομμένη την ανάσα αναζητείς γαλήνη και σωτηρία.

Άρχισε απλά. Με πράγματα τα οποία ίσως πριν απέφευγες με βάση τις Απόφευγε-να-είσαι-μόνη αρχές σου.

Στη μπάρα του φαγάδικου, όπου θα είσαι περικυκλωμένη από παμφάγους, υπάλληλους που έχουν μόνο μια ώρα ελεύθερη και των οποίων οι σύζυγοι δουλεύουν στο άλλο άκρο της πόλης κι έτσι κι αυτοί, όπως κι εσύ, θα είναι μόνοι.

Αντιστάσου στην ορμή του να κάνεις παρέα με το κινητό σου.

Όταν αποκτήσεις οικειότητα με το γεύμα-αστραπή, βγάλε τον εαυτό σου έξω για δείπνο. Σ' ένα εστιατόριο με τραπεζομάντηλα και ασημικά. Δεν είσαι λιγότερο ενδιαφέρον άτομο όταν τρως μόνη επιδόρπιο και καθαρίζεις τη σαντιγύ από το πιάτο με το δάχτυλό σου. Κατ' ακρίβειαν, κάποιοι άνθρωποι που είναι σε γεμάτα τραπέζια θα ήθελαν να βρίσκονται στη θέση σου.

Πήγαινε στο σινεμά, όπου είναι σκοτεινά και καθησυχαστικά, μόνη στο κάθισμά σου ανάμεσα σε μια φευγάτη κοινότητα.

Και μετά πάρε τον εαυτό σου για χορό σ' ένα κλαμπ όπου κανείς δε σε ξέρει. Στάσου στην άκρη της πίστας μέχρι ο φωτισμός να σε πείσει πολύ, πάρα πολύ, και η μουσική σου δείξει το δρόμο. Χόρεψε λες και δε σε βλέπει κανείς αφού πιθανότατα να μην το κάνουν. Και αν το κάνουν υπέθεσε ότι είναι με τις καλύτερες προθέσεις. Ο τρόπος που τα κορμιά αυθεντικά κινούνται στους ρυθμούς είναι, τελικά, υπέροχος και μεταδοτικός. Χόρεψε μέχρι να ιδρώσεις και οι σταγόνες του ιδρώτα σού υπενθυμίσουν τα καλύτερα πράγματα σ' αυτή τη ζωή, καθώς θα κατηφορίζουν στην πλάτη σου σαν ένα ρυάκι από ευλογίες.

Πήγαινε στο δάσος μόνη και τα δέντρα και οι σκίουροι θα σε φυλάνε.

Πήγαινε σε μια άγνωστη πόλη, τριγύρνα στους δρόμους της. Υπάρχουν πάντα αγάλματα στα οποία μπορείς να μιλήσεις. Και παγκάκια όπου μπορείς να καθίσεις τα οποία δίνουν σε άγνωστους μια κοινή ύπαρξη έστω και για μια στιγμή, οι στιγμές αυτές μπορούν να είναι τόσο ανυψωτικές, και οι συνομιλίες που έχεις απλά με το να κάθεσαι μόνη εκεί, ίσως να μη συνέβαιναν ποτέ αν δεν ήσουν μονάχη.

Ωστόσο, η κοινωνία φοβάται τη μοναξιά. Λες και οι μοναχικές καρδιές πρέπει να μαραζώνουν στα υπόγεια. Λες και οι άνθρωποι πρέπει να έχουν προβλήματα αν μετά από λίγο καιρό κανείς δε βγαίνει ραντεβού μαζί τους. Αλλά η μοναξιά είναι μια ελευθερία που έχει ανάλαφρη ανάσα και είναι αβαρής, και η μοναξιά είναι ιαματική αν τη δημιουργείς.

Θα μπορούσες να σταθείς, περικυκλωμένη από ομάδες και συμμορίες ή κρατώντας χέρια με το σύντροφό σου. Κοιτώντας κι οι δυο όλο και πιο μακριά στην αέναη αναζήτηση της συντροφικότητας. Αλλά κανείς δε βρίσκεται μέσα στο κεφάλι σου, και μέχρι να μεταφράσεις τις σκέψεις σου σε λόγια, λίγη από την ουσία τους μπορεί να χαθεί ή, ίσως, απλά να παραμείνει εντός.

Ίσως λόγω της ανάγκης του να αγαπάς τον εαυτό σου. Ίσως όλα εκείνα τα ανόητα σλόγκαν που σου φόρτωναν απ' το νηπιαγωγείο ως το γυμνάσιο είχαν σκοπό να στήσουν τους μοναχικούς στη γωνία. Επειδή, αν είσαι ευτυχισμένη μέσα σου τότε η μοναξιά είναι ευλογημένη και η μοναχικότητα είναι εντάξει.

Είναι εντάξει αν κανείς δεν πιστεύει όπως εσύ. Η κάθε εμπειρία είναι μοναδική. Δεν έχουν όλοι τις ίδιες συνάψεις, δεν μπορούν να σκεφτούν όπως εσύ. Γι' αυτό να νιώθεις ανακούφιση. Κρατά τα πράγματα ενδιαφέροντα, τα μαγικά πράγματα της ζωής πολύ κοντά.

Κι αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχεις δεσμούς, ότι η κοινότητα δεν είναι παρούσα. Απλά υιοθέτησε την προοπτική που παίρνεις από το να είσαι ένα άτομο μέσα σ' ένα κεφάλι και νιώσε τις παρενέργειές της. Πάρε την σιωπή και σεβάσου την. Αν κατέχεις μια τέχνη που χρειάζεται εξάσκηση, σταμάτα να την παραμελείς. Αν η οικογένειά σου δε σε καταλαβαίνει, ή το θρησκευτικό δόγμα δεν κάνει για σένα, μη χολοσκάς γι' αυτό.

Θα μπορούσες, σε μια στιγμή, να βρεθείς περικυκλωμένη αν το χρειαζόσουνα.

Αν η καρδιά σου αιμορραγεί, κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς μ' αυτή.

Υπάρχει θέρμη στην παγωνιά, μαρτύρησέ το.


Σε δική μου μετάφραση. Δεν είμαι σίγουρος αν οι στίχοι είναι ακριβώς σωστοί αφού τους πήρα από κάποιον που απομαγνητοφώνησε το κομμάτι οπότε ίσως να περιέχουν κάποια μικρολαθάθια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: