Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Τα Ημερολόγια της Τσιανγκ Μάι update

Όλο λέω ν’ αρχίσω να γράφω «εκείνο» το βιβλίο, αλλά όλο κάτι συμβαίνει και δεν τα καταφέρνω. Αλλά, δεν ανησυχώ. Παίρνω σημειώσεις, διαβάζω και ξαναδιαβάζω κάτι γράμματα παλιά -ακόμη και ηλεκτρονικές συνομιλίες- και προετοιμάζομαι. Σιγά-σιγά η ιστορία παίρνει να πλάθεται μέσα μου, ν’ αλλάζει μορφές, να επεκτείνεται στο χώρο και στο χρόνο. Όλα θα πάνε καλά, το ξέρω. Όπως πολύ καλά ξέρω ότι το μέσα μου ανικανοποίητο δε θα γαληνέψει μέχρι να γράψω την πρώτη γραμμή.
Στα της Τσιανγκ Μάι τώρα. Κάποιοι εξακολουθούν να με ρωτάνε γιατί επέλεξα αυτή την πόλη για να ζω τη μισή ζωή μου. Κι εγώ επιμένω: επειδή είναι η πόλη μου. Κάθε μέρα την περπατώ, κάθε μέρα την αφουγκράζομαι, νιώθω τους παλμούς της. Με μεταμορφώνει αυτή η πόλη, σαν γυναίκα αγαπημένη, με κάνει καλύτερο άνθρωπο, με γαληνεύει, μου ανοίγει τα μάτια στις πιο απλές αλήθειες που μάλλον ξεχνώ όταν είμαι στη Δύση. Έρχομαι εδώ για τους αργούς ρυθμούς ζωής, για τα πλατιά χαμόγελα, για τη φύση, για τους φιλόξενους ανθρώπους που -αν και με μισθό δύο ευρώ την ημέρα- προσφέρονται να μοιραστούν μαζί σου το φαΐ τους!
Όλα καλά και άγια, λοιπόν; Φυσικά όχι. Απλά εδώ είναι πολύ καλύτερα από αλλού. Τόσο καλύτερα που οι μοναδικές φορές που εκνευρίζομαι είναι όταν οι ξένοι κοιτούν αφ’ υψηλού τους ντόπιους, όταν τους ειρωνεύονται και με σπαθί το χρήμα προσπαθούν να τους εξευτελίσουν. Ευτυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των «ντόπιων» ξένων δεν είναι έτσι, οπότε οι παρεκτροπές είναι ελάχιστες.
Φυσικά σε πόλεις όπως η Μπανγκόκ, το Πουκέτ κι η εκτρωματική Πατάγια, τα πράγματα δεν είναι έτσι αλλά, όπως ανέφερα και σε προηγούμενες αναρτήσεις, προσωπικά θεωρώ την Τσιανγκ Μάι σαν την πρωτεύουσα της πραγματικής Ταϊλάνδης...

update: Οι διαδηλώσεις και οι φασαρίες της Μπανγκόκ καθόλου δεν αγγίζουν την Τσιανγκ Μάι. Λες και είμαστε σε μια άλλη χώρα

8 σχόλια:

jacki είπε...

Κρίμα που ο μπλόκερ αρνείται. Ντροπή σε αυτούς που με σημαία τα χρήματά τους προσπαθούν να μειώσουν τους απλούς κατοίκους. Ντροπή σου κι εσένα που παιρνάς καλά και σε ηρεμεί η Τσιανγκ Μάι και μας το λες μπροστά στα μούτρα μας. Ας είναι. Δε θα ξαναζηλέψω.
Καλά να παιρνάς :)))

Katerina ante portas είπε...

Πάντα να περνάς καλά και να μετουσιώνεις τις εντυπώσεις σε εικόνες και λέξεις. Ώστε και εμείς κοντά σου να περνάμε καλύτερα (και..τσάμπα παρακαλώ)!! :)

ruth_less είπε...

Ότι μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και μας μεταμορφώνει... ε, τότε αδιαμφισβήτητα, αυτό μας αξίζει να έχουμε όσο το δυνατό περισσότερο στη ζωή μας.

Καλή συνέχεια...

Υ.Γ. Αχ αυτός ο blogger παιχνιδάκια που μας κάνει.

truth around us......... είπε...

Na eisai kala opou kai na sai simasia exei ti theli i kardia sou kai an auti se stelenei ekei kalos poreuese...ta omorfa einai sta pio apla pragmata se ena xamogelo se ena vlema..kai esy to exeis vrei auto kapoioi den to vriskoun pote..
Ta filia mou

ΝΑΪΑΔΑ είπε...

εγω τωρα λιγο ζηλευω μα χαιρομαι περισσοτερο που περνας καλα!
ευχομαι να χαρεις τη διαμονη σου εκει και να γυρισεις γεματος πισω!

νεραιδενια φιλια!!!

lakis είπε...

Τζάκι: παλιόπαιδο ο μπλόγκερ. Πάντως εγώ σε προσκάλεσα να κόψεις τις ζήλειες και να κοπιάσεις στην Τσιανγκ Μάι.
Κατερίνα: όταν είμαστε μέσα μας καλά, όλα πάνε καλά.
ruth_less: έτσι ακριβώς είναι
truth around us: όντως, στα πιο απλά πράγματα βρίσκεται η ομορφιά. Κι εγώ ευλογώ την τύχη μου.
Ναϊάδα: Βασικά εύχομαι να γυρίσω πίσω γεμάτος από εικόνες και χρώματα, αλλά άδειος από... λέξεις.

roadartist είπε...

Είδα εχτές φευγαλέα στις ειδήσεις για το χαμό εκεί.. Και ειλικρινά σε σκέφτηκα.. Ευτυχώς που όλα καλά στην Τσιανγκ Μάι :-)

Ανώνυμος είπε...

Ένα ήσυχο και φιλόξενο μέρος είναι και το Κάο Λακ. Για τους πολύ ρομαντικούς, όμως. Χαιρετισμούς στην Τσιανγκ Μάι.