Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Η Καλή Πεθερά

Την πιο κάτω ιστορία την είχα ανεβάσει στο μπλογκ με τα διηγήματά μου, το οποίο έχει βγει στη σύνταξη. Σήμερα είπα να την ανεβάσω κι εδώ ώστε να σας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσετε τον άλλο, τον σκοτεινό μου εαυτό. Καλή ανάγνωση...

Μου τόλεγε η καλή μου η πεθερά, αλλά εγώ ο βλάκας που να την ακούσω. Μην την παντρευτείς, παιδάκι μου, μου έλεγε. Μην την παντρευτείς. Αυτή είναι τρελή και θα σε τρελάνει και σένα. Κανείς δε γλίτωσε ποτέ απ’ τα νύχια της... Στ’ αλήθεια τότε πίστευα πώς με αντιπαθούσε η άγια εκείνη γυναίκα, πώς δεν ήθελε την αφεντιά μου για γαμπρό της και γι’ αυτό μου τα τσαμπουνούσε αυτά, για να ακυρώσει το γάμο μου με την κόρη της. Μα, έπεσα τόσο έξω, απόλυτα. Και τώρα, καθώς φέρνω στο νου μου τα παλιά, σκέφτομαι ξανά και ξανά πόσο στ’ αλήθεια πρέπει να μ’ αγαπούσε η καλή μου -ελαφρύ ας είναι το χώμα που τη σκεπάζει- για να προσπαθήσει να με προστατεύσει απ’ το βλαστάρι της.
Αλλά πλατειάζω. Το θέμα, το μόνο θέμα, είναι ότι είχε δίκιο. Απόλυτο δίκιο. Η Χριστιάνα ήταν τρελή, για δέσιμο, απλά εγώ ο ηλίθια στραβωμένος απ’ τη γλύκα του έρωτα, δεν είχα μάτια για να το δω. Με είχε αποπλανήσει, απόλυτα. Με είχε κάνει ένα ψυχαναγκαστικό δούλο του σπαρταριστού της κορμιού, ένα πιόνι στα ευχάριστα άνομα παιχνίδια της λαγνείας της, τα οποία εγώ αντιμετώπιζα σαν τις αντανακλάσεις μιας όλο πάθος αγάπης που δεν ήταν εκεί. Όχι, ποτέ της δε μ’ αγάπησε, τώρα το ξέρω, παρ’ όλα όσα ζήσαμε μαζί, παρ’ όλα όσα μοιραστήκαμε, παρά το ότι η μοίρα, η μεγάλη εκείνη μπαγαπόντισσα, μας ευλόγησε με δύο υπέροχα παιδιά.
Ό,τι και να συνέβαινε, ό,τι κι αν έχει συμβεί, η Χριστιάνα ήταν πάντοτε η Χριστιάνα. Και είναι ακόμη. Ακόμη και τώρα που φτάσαμε στο μέχρι εδώ και μη παρέκει. Όλα όσα έγιναν, όλα όσα θα γίνουν, είμαι σίγουρος ότι τα προέβλεψε, πώς αποτελούν μέρος του σατανικού της σχεδίου. Όλα τα προετοίμαζε από καιρό, με κάθε λεπτομέρεια, θέλοντας να μου δώσει ύστερα από τόσους αιώνες μίσους και μίζερης ζωής τη χαριστική βολή, να με τιμωρήσει επειδή δεν ήμουν τελικά αυτός που ήθελε, επειδή δεν έγινα αυτός που υπολόγιζε. Λες και ήταν εκείνη το όνειρο που μου υποσχέθηκε.
Πέρασα δύσκολα χρόνια μαζί της. Πιο δύσκολα απ’ ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Οι μοναδικές χαρές που μου χάρισε ήταν οι κορούλες μας, δύο άγγελοι με μια μέγαιρα για μάνα. Είναι και κάποιες στιγμές παθιασμένου έρωτα που αναπολώ με κάποια νοσταλγία. Αλλά, από κει και μετά, τίποτα. Απολύτως τίποτα. Η υπόλοιπη ζωή μου μαζί της ήταν ένα δράμα. Ένα δράμα κακογραμμένο και σ’ επανάληψη.
Με απατούσε. Κατ’ επανάληψη. Τη συγχωρούσα. Κατ’ επανάληψη. Με κτυπούσε και μ’ έβριζε. Κατ’ επανάληψη. Την ηρεμούσα. Κατ’ επανάληψη. Αυτοκτονούσε. Κατ’ επανάληψη. Αποτύγχανε. Κατ’ επανάληψη.
Πάντα έτσι ήταν αυτή, παιδάκι μου, που νάχει την κατάρα μου, μονολογούσε η δόλια η μάνα της. Μας έφερνε τους γκόμενους στο σπίτι απ’ τα δεκατρία της και δε σήκωνε κουβέντα. Και στα δεκαπέντε προσπάθησε ν’ αυτοκτονήσει, το βούρλο, μετά από μια ερωτική απογοήτευση. Κατέβασε μια φούχτα ασπιρίνες, αλλά δε στάθηκαν αρκετές για να ξεκάνουν ετούτη την του διαόλου κάλτσα. Δεν ξέρω τι να σου πω, παιδάκι μου. Ίσως να ήταν της μοίρας σου γραφτό να δυστυχήσεις...
Ναι, έτσι ήταν. Της μοίρας μου γραφτό! Δέκα ολόκληρα κι οδυνηρά χρόνια ζήσαμε μαζί και στη διάρκειά τους δε θυμάμαι καν πόσες φορές προσπάθησε ν’ αυτοκτονήσει και με πόσους διαφορετικούς τρόπους. Τι χάπια υπνωτικά πήρε, τι βουτιές απ’ το μπαλκόνι έκανε, τι πτώσεις μπροστά από αυτοκίνητα, τι τις φλέβες της έκοψε... Η αλήθεια είναι ότι όντως προσπαθούσε πολύ να κόψει το νήμα της ζωής της, αλλά στο τέλος τέλος πάντα κάτι γινόταν και δεν τα κατάφερνε. Και για να σας πω το κρίμα μου, πρώτη φορά το εξομολογιέμαι αυτό, δεν είμαι και τόσο σίγουρος πώς ήθελε στ’ αλήθεια να τα καταφέρει. Μάλλον για επίδειξη το έκανε, για να φωνάξει την τρέλα της, για να πει σε όλο τον κόσμο πόσο υπέφερε, πόσο πονεμένη ήταν, για να το παίξει μοιραία γυναίκα. Εντάξει, δεν είμαι κι ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο, αλλά ετούτο το ξέρω στα σίγουρα: όταν κάποιος θέλει ν’ αυτοκτονήσει, απλά το κάνει. Έτσι δεν είναι;
Όπως και νάχει, έκανα υπομονή, για χάρη των παιδιών μας. Άντεχα την τρέλα της. Προσπαθούσα, όπως μπορούσα, με τα λειψά μου μέσα, να τη βοηθήσω, να την κάνω να έρθει στα συγκαλά της. Μα, που τέτοια τύχη. Δεν έπαιρνε από λόγια και παροτρύνσεις αυτή. Άσ’ την τρελή στην τρέλα της! με συμβούλευε η καλή μου η πεθερά, αλλά δεν την άκουγα. Την αγαπούσα ακόμη τη σιχαμένη. Όσα κι αν μου έκανε, όσα και αν υπέφερα εξ’ αιτίας της, και ήταν πολλά, ακόμη την αγαπούσα. Που θα πάει, θα της περάσει, σκεφτόμουνα, ηθελημένα κοροϊδεύοντας τον εαυτό μου.
Ωστόσο, δεν της πέρασε. Κι έτσι -κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα έλεγε η ίδια- πέτυχε το στόχο της. Έκανε το κόλπο γκρόσο της, μου κατάφερε το τελειωτικό κτύπημα.
Ήταν γύρω στις έντεκα χθες το βράδυ όταν καθόμουνα στο σαλόνι με μια μπύρα συντροφιά και παρακολουθούσα με αγωνία τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το παιχνίδι ήταν συναρπαστικό, αλλά στα ίσα του, στο μηδέν-μηδέν, μέχρι το τελευταίο σχεδόν λεπτό, όταν η ομάδα μου κέρδισε πέναλτι. Πάνω που ο παικταράς μου ήταν έτοιμος να το εκτελέσει, κόπηκε το ρεύμα. Ε, όπως ορθώς μαντέψατε, διαολίστηκα. Άρχισα να βρίζω τη ΔΕΗ, θεούς και δαιμόνους, την κυβέρνηση, τη μαύρη μου την τύχη, και τα λοιπά τραγικά, μέχρι που αντιλήφθηκα ότι τα διπλανά διαμερίσματα είχαν φως και μόνο το δικό μας ήταν τυλιγμένο στο σκοτάδι. Πηγαίνω, λοιπόν, να ελέγξω μήπως έπεσε το αυτόματο και τι βλέπω λέτε; Τη Χριστιάνα ξαπλωμένη στο πάτωμα μ’ ένα κατσαβίδι στο χέρι, μπροστά από μια μαυρισμένη πρίζα. Προσπάθησε ν’ αυτοκτονήσει με ηλεκτροπληξία το βλαμμένο, αλλά για μία ακόμη φορά δεν τα κατάφερε. Ε, κι εγώ άνθρωπος είμαι, ηλίθιος αλλά άνθρωπος, τι κάνω, πήρα ανάποδες. Νιώθοντας να ξεχειλίζει από μέσα μου η οργή όλων αυτών των χρόνων, τη βούτηξα βίαια από χάμω κι άρχισα να την χτυπώ με δύναμη στον τοίχο. Μετά την έριξα και πάλι στο πάτωμα και την στραγγάλισα. Την σκότωσα για να ησυχάσω επιτέλους απ’ αυτήν, για να νιώσω κι εγώ ο δόλιος μιαν ώρα χαράς, για να λυτρωθώ απ’ την κατάρα της ύπαρξής της που με κατέτρεχε. Τι άλλο να έκανα, κυρ αστυνόμε; Τι άλλο; Τόσα χρόνια την ανέχτηκα, τόσα χρόνια υπέφερα για κείνη, τόσα παραστρατήματα της συγχώρεσα, ακόμη και τη ζωή μου της χάρισα, αλλά να χάσω τον τελικό; Να χάσω τον τελικό εξ’ αιτίας της; Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Πάρτε με, κυρ αστυνόμε! Βάλτε με στη φυλακή. Χειρότερη απ’ τη ζωή μου μαζί της αποκλείεται να είναι. Και αυτό που θα σας πω, γράψτε το στα κιτάπια: δεν μετανιώνω γι’ αυτό που έκανα. Καθόλου δε μετανιώνω. Τουλάχιστον δε θα μεγαλώσουν τα αγγελούδια, τα κοριτσάκια μου, έχοντας σαν ζωντανό παράδειγμα εκείνη τη μουρλή. Το ξέρω, βαρύ είναι το τίμημα, μα εδώ που μ’ έχει φέρει εκείνη η συφοριασμένη, είμαι περισσότερος από πρόθυμος να το πληρώσω.
Αχ, γιατί να μη σε άκουγα τότε, καλή μου πεθερούλα, γιατί να μη σε πίστευα!


22 σχόλια:

SummerDream είπε...

Ευτυχώς ο καλός μου δεν είναι λάτρης του ποδοσφαίρου για να έχουμε τέτοιες μακάβριες εξελίξεις! Αλλά κι απ'την άλλη ούτε κι εγώ έχω αυτοκτονικές φάσεις... Ούτε τον πλακώνω στις φάπες... Γκρινιάζω μόνο, όταν εκείνος πετάει στα σύννεφα και δεν θέλει να βλέπει τα πράγματα κατάματα όταν ερχόμαστε δύσκολα... Ευτυχώς για μας! Α! Δυστυχώς για 'κείνος γιατί έχει μια πεθερά που τον έχει σήκω-σήκω, κάτσε-κάτσε! Παρά το ότι εγώ του το'χα πει εκείνος μου έλεγε: "θα της βρω το κουμπί της". Τώρα πια που δεν το βρήκε είναι αργά, απλά την υπομένει κουνώντας το κεφάλι που δεν άκουγε εμένα τότε!!!

Πέρα απ'τ'αστείο, μια χαρά ήταν το κειμενάκι, μαύρο κι ανατρεπτικό, όταν τα όρια έχουν ξεπεραστεί σε υπέρτατο βαθμό!

phlou...flis είπε...

Μήποως η πεθερά σου είναι λίγο ...πονηρή; Αποσκοπώντας σε κάτι; Xaxa

jacki είπε...

Δε φαντάζομαι να μιλάς για τη δικιά σου πεθερά.. Όχι είναι και αυτός ο πρώτος ενικός που με μπερδεύει..
:))
Καλό βράδυ.

nina είπε...

Μήπως όμως δεν ήταν δολοφονία αλλά ένας ιδιαίτερος τρόπος αυτόκτονίας;
Ας μην ξεχνάμε ότι διάλεξε κρίσιμη ώρα για να αυτοκτονήσει και τελικά φαίνεται ότι τα κατάφερε!
Αθώος ο κατηγορούμενος!:)
Καλό ταξίδι στην Ταιλάνδη και ελπίζω να μας στέλνει και από εκεί όμορφες ιστορίες και φωτογραφίες.
Καληνύχτα

ruth_less είπε...

Σίγουρα είναι ιστορία ή κρύβεσαι πίσω από το... συγγραφικό άλοθι; χα χα!

Αθώος παμψηφεί!

Καλή σου νύχτα Λάκη

Arahni είπε...

oh, kapoia alitheia prepei na kryvei afti i istoria.... Ksero mian etsi pantos

Μαρια Νικολαου είπε...

Χμ... όχι...δεν θεωρω οτι εδω κρυβεται ο σκοτεινός εαυτός σου που λες.
Εχει διαφορά το "σκοτεινό" από αυτην την ιστορία.
Πολύ καλη και γω το ιδιο θα εκανα..
Ειμαι και λιγο μουρλη και γω (χαχα) μεταξύ μας μαρεσουν οι δολοφονίες αμα καποιος μου σπαει τα νευρα.
Και η αληθεια ειναι πως εγω μπορει να μην ειχα αυτοκτονίες , μα ανεχτηκα την τρελα ενος ανθρωπου που κατεστρεφε τη ζωή μου για 12 ολοκληρα χρονια.
Και γω δεν μιλαω για μυθιστορημα αλλα για πραγματικότητα.
Οπως επισης ανεχομαι και καποιον αλλον να μου κανει τη ζωη δυσκολη 20 χρονια και παει λεγοντας..
Πολλες φορες δεν μπορουμε οσο και να θελουμε να αλλαξουμε τα πράγματα.
Ξερω τι θα πουν καποιοι(ισως οτι θα ελεγα κι εγω) πως ολα γινονται αλλα εσυ δεν θες.
Αμ δε...
Υπαρχουν τοσα προβληματα απο πισω που κρατουν τα φρενα πατημενα που πραγματικά ειναι αδυνατο..
Τελικα με την ιστορια σου αυτη διαλογιστηκα αρκετα σημερα ..
Καλημερα και να σαι καλα
Να γραφεις παντα τα κομματια της ψυχής σου

AERIKO είπε...

Aπολαυστικό κείμενο αν και εκ φυσεως δεν υπαρχει καλή πεθερά.!!και εύκολος γάμος.Όταν φτανεις σε ακραιες πραγματικοτητες πρεπει να φευγεις..δεν χρωστας σε κανεναν να υπομενεις τιποτε και τα παιδια ειναι το χειροτερο άλλοθι στις συνεχιζομενες τραγικες ενδοοικογενειακες και εξαρτημενες συμβιωσεις.Όμορφη Μέρα εύχομαι.:))

fish eye είπε...

λακη μου

ξεκινησα παιχνιδακι και θα χαρω πολυ να παιξεις..ελα να τα πουμε

καλημερα ηλιολουστη

ρΟ είπε...

εμένα λίγο πιο φωτεινός μου φάνηκε ο συγκεκριμένος εαυτός...αλλά τέλος πάντων.
εσκασα κανα δυο χαμόγελα.καλό αυτό.

Σουζάνα Xατζηνικολάου είπε...

Λάκη καλημέρα.
Πολύ ωραίο κείμενο. Δεν το βρήκα σκοτεινό, όπως κατάλαβα από τα άλλα σχόλια κάτι τέτοιο είχε ειπωθεί... Μου άρεσε πάρα πολύ, πολύ ζωντανό, η ροή του λόγου φοβερή, κυλάει σα νερό.
Θα συμφωνήσω όμως με την aeriko, όταν φτάνεις σε ακραίες πραγματικότητες πρέπει να φεύγεις.
Είναι το καλύτερο για όλους.
Φιλιά.

maya είπε...

λάκη μου πολύ καλό!
και να φανταστείς ότι δεν είμαι των μικρών ιστοριών.
κανονικά.
αλλά πολύ καλή η ιστορία σου.
μου αρέσει το άμεσο στην διήγηση σου.

χάρηκα που ήρθα
χχχχχχχχχχχχχχχχ

ΝΑΪΑΔΑ είπε...

αυτο το κειμενο θα μπορουσε μια χαρα να γινει ενα ωραιοτατο επεισοδιο στις δεκα εντολες...
παντως ισως και να καταφερε τελικα να αυτοκτονησει...
μαλλον δεν ειχε τη δυναμη να το κανει μονη της κι επελεξε καποιον αλλο να το κανει γι αυτη...οι γυναικες ειμαστε πονηρες...!
νεραιδενια φιλια!

Σταλαγματιά είπε...

Εγώ ξέρεις τι θέλω να σχολιάσω;
Πέρα από το γεγονός ότι σπάνιο μάνα να κάνει κάτι ενάντια στο παιδί της έστω κι αν είναι σωστό.
Θέλω λοιπόν να σχολιάσω το τρόπο -ας μου επιτραπεί η λέξη-σκέψης των αντρών ως προς την επιλογή συντρόφου.
Στερνή μου γνώση έλεγε ο λαός μας.

"Με είχε κάνει ένα ψυχαναγκαστικό δούλο του σπαρταριστού της κορμιού, ένα πιόνι στα ευχάριστα άνομα παιχνίδια της λαγνείας της, τα οποία εγώ αντιμετώπιζα σαν τις αντανακλάσεις μιας όλο πάθος αγάπης που δεν ήταν εκεί."

Νομίζω πως αυτό το σημείο τα λέει όλα.

TiTaNiA είπε...

Έχω την εντύπωση ότι οι όλες επιτηδευμένες αποπειρές της είχαν σαν τελικό αποδέκτη τον σύζυγο...

Ίσως και να τον μισούσε τόσο πολύ που να τον οδήγησε για να την σκοτώσει...

Την καλημέρα μου Λάκη :-)

Φαίδρα Φις είπε...

εξωφρενικά όμορφο κείμενο!
όπως και η αγάπη,
συντελέστηκε με τον πιο ακραία κραταιό και καταλυτικό τρόπο!

πολύ εντυπωσιακό!
καλημέρα
φιλιά

Maria Tzirita είπε...

Αγαπητέ Λάκη, δεν ήξερα να γελάσω ή να κλάψω;... Μπερδεύτηκα και σε συγχαίρω γι αυτό, κατέχεις σίγουρα την τέχνη της γραφής. Κωμικοτραγικό κείμενο γεμάτο αλήθειες και πολλά κρυμμένα μυστικά. Τομή στις ανθρώπινες σχέσεις, μέσα σε λίγες σειρές...
Καλή σου μέρα!

stalamatia είπε...

Βρε τη στρίγγλα τον έκανε φονιά στο τέλος.Την αυτοκτόνησε για τα καλά.Τι ωραία που μας σερβίρησες τον φόνο.
Φιλούθκια ,εγώ νόμιζα πως πήγες στην Ταϊλάνδη.

ΞΕΝΗ είπε...

Poli oraio dihigima agapite meu Laki. Kati mu thimise i oli fasi pu perigrafei o iroas. Dystixws kati poli oikio.
Filia pola

Sad_Vampiress είπε...

Και μετα λενε φταιει ο φονιας!!!

Ωραια ιστορια! Η δικαιωση των πεθερων!!! χαχα!

lakis είπε...

summerdream: υπάρχουν και καλές πεθερές. δεν ξέρω πού, όμως:)
phlou...phlis: δεν έχω πεθερά, αλλά αν αποκτήσω θα φροντίσω να μοιάζει μ' αυτή της ιστορίας.
τζάκι: μην μπερδεύεσαι, παιδί μου. οι πεθερές είναι... των άλλων.
νίνα: ναι, στο τέλος πέρασε το δικό της.
ruth...less: ουδέν σχόλιο. ίσως να μας παρακολουθούν.
αράχνη: πες μου την ιστορία σου. ίσως να μου χρησιμεύσει:)
μαρία νικολάου: λίγο-πολύ όλες οι ιστορίες είναι αυτοβιογραφικές, γι' αυτό και αγγίζουν τόσο διαφορετικούς ανθρώπους.
αερικό: γι' αυτό λένε "όλα του γάμου δύσκολα"
αγκαλιές του φεγγαριού: είμαι καθοδόν...
roxanred: ίσως και να'ναι:)
σουζάνα: σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
μάγια: και οι μικρές ιστορίες έχουν τη μαγεία τους. ίσως να μην πουλάνε, αλλά... μιλάνε.
ναϊάδα: όντως, είστε πονηρές. γι' αυτό πρέπει να προσέχουμε εμείς τα ατυχή αρσενικά:)
Αναστασία: κι όμως, αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει.
Τιτάνια: βασικά όταν το έγραφα απλά σκεφτόμουνα μια γυναίκα με διχασμένη προσωπικότητα.
Φαίδρα: έτσι είναι η αγάπη, γι' αυτό και δεν υπόκειται σε κανόνες
Μαρία Τζίριτα: σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
σταλαματιά: είδες την άκαρδη; Ταϊλάνδη θα πάω τη Δευτέρα
Ξένη: σ' ευχαριστώ που επισκέφθηκες το σπίτι μου. Δυστυχώς ιστορίες σαν κι αυτή που αφηγούμαι συμβαίνουν - σπάνια, αλλά...
sad_vampiress: τι να πει κανείς; :)

Ανώνυμος είπε...

Ήθελα να σε σκοτώσω , αλλά όχι και να αποθάνεις... που έλεγε και ο Βάρναλης σε ένα κείμενο του.
πολύ καλό.
καλημέρα.

nada