Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Το νέο τεύχος του "Διαβάζω"

Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου
(Τεύχος Οκτωβρίου 2008, Νο 489, σελίδες: 144, τιμή: 6,00 €)

Το τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού Διαβάζω μόλις κυκλοφόρησε, εκφράζοντας έντονο προβληματισμό στο editorial σχετικά με την πληθώρα της εκδοτικής παραγωγής ελληνικών τίτλων και τις παρενέργειές της στην αγορά.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ – Κόντρα για τη διακειμενικότητα
Συνεχίζεται η διαμάχη για τη διακειμενικότητα, με αφορμή το βιβλίο Βίλα Κομπρέ του Αλέξη Σταμάτη. Ο τελευταίος απαντάει στην αρνητική κριτική του συντάκτη μας, Κώστα Κατσουλάρη, ο οποίος απαντάει και σχολιάζει με τη σειρά του.

ΕΡΕΥΝΑ – Το εκδοτικό μέλλον των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών
Τα τελευταία χρόνια το εκδοτικό τοπίο στον ευρύτερο χώρο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών έχει αλλάξει εντυπωσιακά. Όλο και περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι εντάσσουν τους τίτλους τους σε εξειδικευμένες σειρές κοινωνικών επιστημών, τη διεύθυνση των οποίων αναλαμβάνουν αναγνωρισμένοι επιστήμονες. Το «Δ», σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει τη σημασία αυτών των εκδόσεων, απευθύνθηκε σε 15 υπεύθυνους σειρών, ζητώντας τους μια αποτίμηση για την έως τώρα πορεία και τα μελλοντικά σχέδια, αλλά και έναν αναστοχασμό για την σημερινή κατάσταση στο χώρο αυτό. Επιμέλεια έρευνας: Σπύρος Κακουριώτης

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Ούγκο Φόσκολο: Ιταλός ή Έλληνας;
Ο Ούγκο Φόσκολο έζησε σε μία από τις πλέον ταραχώδεις περιόδους της ιστορίας και τα γραπτά του απεικονίζουν την εποχή του. Το ποιητικό του έργο και η φιλολογική του παρουσία τον τοποθετούν μεταξύ των μεγάλων ποιητικών μορφών της ιταλικής λογοτεχνίας. Στα ελληνικά γράμματα δεν βρήκε θέση, καθώς θεωρήθηκε «ξένο σώμα», αφού δεν έγραψε ποτέ στα ελληνικά. Παρόλα αυτά, δεν θα μπορούσε να προσπεραστεί από την ιστορία της επτανησιακής λογοτεχνίας, τη «μητρική πατρίδα», όπως αποκαλούσε τη Ζάκυνθο και την Ελλάδα. Το αφιέρωμα επιμελήθηκε ο Διονύσης Μουσμούτης. Γράφουν, επίσης, οι: Στέφανος Ροζάνης, Μαρία Σγουρίδου, Θεοδόσης Πυλαρινός, Γεράσιμος Γ. Ζώρας, Ήβη Καζαντζή.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Η Stef Penney μιλάει στην Πόπη Μουσουράκη με αφορμή το πολυβραβευμένο βιβλίο της Η τρυφερότητα των λύκων (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πάπυρος), το οποίο βρίσκεται σε πολλές χώρες στις λίστες με τα ευπώλητα και ετοιμάζεται να μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη.

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΕΣ: Για το βιβλίο Άνθη της αβύσσου, του Θανάση Βαλτινού, Μια δική σου ζωή της Αλεξάνδρας Δεληγιώργη, κ.ά.

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ – Η αγορά του βιβλίου
Δημοσιεύονται ισολογισμοί όλων των ελληνικών εκδοτικών οίκων, με συγκριτικά στοιχεία ανά χρονιά από το 2000 μέχρι το 2007, όπου επισημαίνονται αρκετά ενδιαφέροντα σημεία σχετικά με τις ζημιές και τα κέρδη κάθε εκδοτικής επιχείρησης, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία εντάσσεται.

Τέλος, στο τεύχος θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, courier, από μήνα σε μήνα, εκτός γραμμής, ως αναγνώστης, χωρίς προϋπηρεσία, περιοδεύων, a piacere, του δρόμου, οικονομολογίες, διαβάζω comics, διαβάζω θέατρο, κριτικογραφία, νέα από το χώρο και την αγορά του βιβλίου, βιβλία στο διαδίκτυο, κριτικές βιβλίων και παρουσιάσεις, ανταποκρίσεις από το εξωτερικό, τα ευπώλητα, κ.ά.

3 σχόλια:

jacki είπε...

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Καλησπέρα.

fiorina είπε...

Πάρα πολύ ενδιαφέρον το περιοδικό!
Μακάρι να μάθουμε να αγοράζουμε και να διαβάζουμε όλοι τα σωστά και χρήσιμα έντυπα...
Γιατί δυστυχώς ο ελεύθερος χρόνος μας ειναι λίγος, και τις περισσότερες φορές τον καταναλώνουμε διαβάζοντας άχρηστα άρθρα, κείμενα κλπ, ή παρακολουθώντας ότι σκουπίδι παίζεται στα τηλεοπτικά κανάλια...

Καλό υπόλοιπο Κυριακής :)

Μαρια Νικολαου είπε...

Eχεις μαιλ :)