Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Κυκλοφορούν οι νέες "Ρωγμές"

Στο τεύχος 12 των «ρωγμών», φιλοξενείται αφιέρωμα στο λόγο , το έργο, τη ζωή του ποιητή που "Είναι χρεωμένος τόσες σκληρότητες" αλλά έφυγε. Του ποιητή που έγραφε: «Τα βράδια έριχνα όλες μου τις σκέψεις απ' το παράθυρο μήπως και βρουν το δρόμο οι χαμένοι ταξιδιώτες"
Σε μια εποχή σαν την δική μας, που ο άνθρωπος εξοβελίζεται από την ίδια του τη ζωή, που απαρνιέται κάθε ουσιαστική του ανάγκη προκειμένου να εξυπηρετήσει κάθε «εκ των έξω» επιβαλλόμενη ευχαρίστηση, σε μια εποχή που ο άνθρωπος μοιάζει αποπροσανατολισμένος και εξοστρακισμένος από την πιο δική του ζωή, τα λόγια του Τάσου Λειβαδίτη σημαίνουν τόσο επίκαιρα όσο ποτέ: «Οι άνθρωποι βιάζονται: έγνοιες, βιοτικές συνθήκες, όνειρα, συμβιβασμοί – που καιρός να γνωρίσουν τη ζωή τους».
Στο συνεχιζόμενο άρθρο για τις γυναίκες καλλιτέχνιδες στην ιστορία της Τέχνης, στο παρόν τεύχος διερευνάται η γυναικεία παρουσία στην περίοδο της Αναγέννησης.
Μια τολμηρή κριτική διάνοια, σε κάθε θέμα που διαπραγματεύτηκε και συνέβαλε συνέβαλε στη διαμόρφωση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σκέψης τριών γενεών αναλύεται, ο Ιρλανδός Τζόρτζ Μπέρναντ Σο.
Ακόμα φιλοξενούνται δύο μικρά αφιερώματα για τον ποιητή της μοναξιάς Ράινερ-Μαρία Ρίλκε και για τον επαναστάτη ποιητή Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι.
Ειδικό αφιέρωμα ξεκινάει, για την έννοια αυτού που ονομάζουμε «Κακό» και την ποιητική του «Κακού».
Επίσης, μ’ ένα μικρό αφιέρωμα στο «Ριζίτικο τραγούδι», καθρεφτίζεται η φιλοσοφία και το περιεχόμενο του ποιητικού είδους, που δημιούργησε διαχρονικά ο Κρητικός λαός.
Στις σελίδες ποίησης – λογοτεχνίας, πολλά χέρια δίνουν το αίμα τους, να προχωρήσει τούτος ο κόσμος.

υ.γ. Σ' αυτό το τεύχος φιλοξενείται μια απ' τις Εγκληματικά Ασύστολες ιστορίες μου με τίτλο "Λύτρωση"

2 σχόλια:

Unknown είπε...

αχ αυτά τα ασύστολα εγκλήματά σου. θα μου πεις, τι χρειάζεται η συστολή σαν είναι να κάνεις έγκλημα;

:)

φιλιά βρόχινα...

Φαίδρα Φις είπε...

πού είσαι εσύ?
γιατί χάθηκες?
φαίνεται πολύ ενδιαφέρον το τεύχος αυτό
και αφού έχει και δική σου ιστορία θα το προμηθευτώ σίγουρα...

να περνάς με κέφι και χαρά
και να προσέχεις

ελπίζω να επιδίδεσαι με πάθος στη γραφή και γι'αυτό να μας ξεχνάς...
αλλιώς δεν συγχωρείσαι!

φιλιά!