Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου

... κι οι απορίες ενός ηλίθιου κύπριου συγγραφέα.
Πρώτα η αναδημοσίευση της είδησης από τον Πολίτη:

Τις εκδόσεις που ξεχωρίσαν μέσα στο 2007 βράβευσαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Στο τομέα της ποίηση, το βραβείο απονεμήθηκε ομόφωνα στον Λεύκιο Ζαφειρίου για το έργο "Η Θλίψη του Απογεύματος" (εκδόσεις Μεταίχμιο). Το έργο, βρίσκεται, σύμφωνα με το σκεπτικό βράβευσης, "σε ανοιχτό διάλογο με την ελληνική και την παγκόσμια λογοτεχνία, με το χώρο και το χρόνο, με την ιστορία και τα σύγχρονα προβλήματα, συναιρώντας το τοπικό και το οικουμενικό, την πολιτισμική ιδιαιτερότητα και την οικουμενική συνείδηση", ενώ ο Ζαφειρίου, "ορμώμενος από έναν πολιτισμό που έρχεται από μεγάλα βάθη, διακρίνεται από μια συνείδηση εντοπιότητας εσωτερικευμένη, απαλλαγμένη από ιστορικισμούς, η οποία δεν έχει ανάγκη να διαλαλεί την ταυτότητά της". Το βραβείο Μυθιστορήματος μοιράστηκαν ο Μάριος Μιχαηλίδης, για το έργο "Ο Οστεοφύλαξ" (εκδόσεις Μεταίχμιο) και ο Αιμίλιος Σολωμού, για το έργο "Ένα τσεκούρι στα χέρια σου" (εκδόσεις Άνευ). "Ο Οστεοφύλαξ", που σύμφωνα με την επιτροπή αποτελεί "συμβολή στη νεοελληνική λογοτεχνία", χαρακτηρίστηκε ως έργο που αξιοποιεί "τη γλώσσα της εξουσίας, παρωδώντας και κρίνοντας ταυτόχρονα τα κέντρα λήψης αποφάσεων και τις κατεστημένες ιδεοληψίες, την κενότητα ενός κόσμου που διεκδικεί πράγματα άνευ σημασίας, την εύπλαστη ανθρώπινη ηθική". Αντίστοιχα, το έργο του Σολωμού "επιτυγχάνει την απόδοση του διχασμού του "εγώ" του σύγχρονου ανθρώπου και πραγματεύεται τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης", ενώ καταφέρνει να ξεφύγει "από τα όρια της κυπριακής λογοτεχνίας και διαλέγεται με την ευρωπαϊκή λογοτεχνική παράδοση". Στον τομέα του διηγήματος, το βραβείο απέσπασε το έργο "Βήματα στο Θολό Τοπίο" του Πανίκου Παιονίδη, μια συλλογή διηγημάτων με θέμα τη μνήμη. "Ακριβολογία, σαφήνεια και αίσθηση του περιττού διαπερνούν τη γραφή και θετικά κατευθύνουν πέρα από συναισθηματισμούς το λυρισμό του συγγραφέα". Το Βραβείο Μελέτης για τη Λογοτεχνία, την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Κύπρου από μη Κύπριο συγγραφέα δόθηκε στο Θεοδόση Πυλαρινό για το έργο "Μεθιστορία: Μύθος και ιστορία στην ποίηση του Κυριάκου Χαραλαμπίδη" (εκδόσεις Ηρόδοτος), που "με την επιστημονική εγκυρότητά της καθίσταται χρήσιμη για το μελετητή κι έτσι συμβάλλει στην ανάδειξη της κυπριακής λογοτεχνίας στο ευρύτερο ελληνικό κοινό". Το έργο "Το Θέατρο στην Κύπρο (1960-1974)" (εκδόσεις Καστανιώτη) της Άντρης Χ. Κωνσταντίνου βραβεύτηκε στον τομέα μελέτης για τη Λογοτεχνία και τις Τέχνες ως μια "άρτια και συστηματική δουλειά, που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στη βιβλιογραφία, και που καταπιάνεται επιτυχώς και μέσα από το προσωπικό στίγμα, με μια περίοδο της κυπριακής θεατρικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας η οποία δεν έχει ερευνηθεί ως τώρα τόσο συστηματικά και ολοκληρωμένα"
Στις κατηγορίες Δοκίμιο για τη Λογοτεχνία και την Αισθητική, Χρονικό - Μαρτυρία, και Νέου Λογοτέχνη, ύστερα από κατά πλειοψηφία εισήγηση της Επιτροπής, δεν δόθηκε βραβείο.

Τη Συμβουλευτική Επιτροπή Γραμμάτων αποτέλεσαν οι: Ερατοσθένης Καψωμένος (Πρόεδρος), Γιάννης Ιωάννου, Μαρία Καρσερά, Γιώργος Φράγκος, Γιώργος Μύαρης.

Παιδική / Νεανική Λογοτεχνία
Τόσο στην κατηγορία της Παιδικής Λογοτεχνίας, όσο και στην κατηγορία της Νεανικής Λογοτεχνίας, κανένα από τα έργα δεν βραβεύτηκαν ύστερα από κατά πλειοψηφία απόφαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής, την οποία αποτέλεσαν οι: Μάνος Κοντολέων (Πρόεδρος), Μαρία Πυλιώτου, Κώστας Κατσώνης, Κίκα Πουλχερίου, Ευρυδίκη Περικλέους - Παπαδοπούλου.
Εικονογράφηση
Ομόφωνα και εξ ημισείας, το βραβείο Εικονογράφησης δόθηκε στην Ελένη Λάμπρου, για την εικονογράφηση του έργου της Μαρίνας Χριστοφίδη "Το νησί που όλοι ήθελαν", και στην Άννα Φωτιάδου, για την εικονογράφηση του έργου της Μελίσσα Έκκερς "Κροκόδειλος" (Πολιτιστικός Σύλλογος Πάνθεον). Η εικονογράφηση της Ελένης Λάμπρου "συμπληρώνει και επαυξάνει το κείμενο χωρίς να κουράζει" ενώ ξεχώρισε για την "υπεύθυνη έρευνα από πλευράς εικονογράφου και το αισθητικό αποτέλεσμα". Παράλληλα, η "αξιόλογη και τολμηρή εικονογράφηση" της Άννα Φωτιάδου κάνει "μια μοντέρνα και πρωτοποριακή εικονογραφική πρόταση".

Τη Συμβουλευτική Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Εικονογράφησης αποτέλεσαν οι: Μάνος Κοντολέων (Πρόεδρος), Τερέζα Λαμπριανού, Γιώργος Κούμουρος, Παναγιώτα Σιακαλλή, Ρέα Αφαντίτου.

INFO
Η Τελετή Απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας και των Κρατικών Βραβείων Παιδικής / Νεανικής Λογοτεχνίας και Εικονογράφησης θα πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου στις 19:30 στο Κινηματοθέατρο Παλλάς. Τα βραβεία θα απονείμει ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου.

Οι απορίες του ηλίθιου: α) Πού ξανακούστηκε στα χρονικά της παγκόσμιας πολιτιστικής κοινότητας να υποβάλλουν οι ίδιοι οι συγγραφείς τα έργα τους για βράβευση; β) Ποιος ο λόγος να θεσπίζεις βραβεία αν δεν πρόκειται να τα δώσεις; γ) Γιατί επιχορηγούνται οι εκδότες για να εκδίδουν κυπριακά βιβλία, αλλά ζητούν πληρωμή κι από τους συγγραφείς; δ) Πώς γίνεται εκδοτικοί οίκοι να παίρνουν επιχορήγηση, χωρίς να τηρούν τα κριτήρια που το ίδιο το υπουργείο έθεσε; (Εκτός κι αν ένα γραφείο και μια γραμματέας φτάνουν για όλα). ε) Θα δεήσει κανείς να τιμήσει τους κύπριους συγγραφείς που προσφέρουν πολλά με το έργο τους στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, αλλά διαθέτουν την αξιοπρέπεια να μη ζητάνε τίποτα; ζ) Πόσο ηλίθιος πρέπει να είναι κανείς για να κάνει τέτοιες ερωτήσεις;

11 σχόλια:

jacki είπε...

Παρεπιπτόντως τις ίδιες απορίες έχω αλλά δε νιώθω ηλίθια...
Καλά ότι του φανεί του λωλοΣτεφανή..

mariw είπε...

«αλλά ζητούν πληρωμή κι από τους συγγραφείς;»

Εγώ πάντως πρέπει να είμαι ηλίθια, γιατί πίστευα ότι οι εκδοτικοί οίκοι, από τους συγγραφείς δεν παίρνουν χρήματα, παρά μονάχα τα ποσοστά που τους αναλογούν από τις πωλήσεις . Μάλλον πίστεψα στα λόγια του ποιητή. «Όμορφος κόσμος, ηθικός, Αγγελικά πλασμένος…»
Καλά για τα υπόλοιπα δεν έχω λόγια. Πόσο Ελλάδα θυμίζουν. Υπέροχα ίδιοι Κύπριοι και Ελλαδίτες... όλοι Έλληνες!

nina είπε...

Αυτές τις μέρες δεν θέλω καθόλου να μιλάω αλλά με αυτά που διάβασα πικροχαμογέλασα.
Μπορείς να προσθέσεις άλλη μια ηλίθια στη λίστα

ruth_less είπε...

Α-φωνη!

Ακόμα μια ηλίθια, που μεταξύ άλλων, πίστευε ότι οι εκδότες παίρνουν μόνο ποσοστά από τις πωλήσεις...!

Ππεεεε....!

AERIKO είπε...

H μόνη βράβευση κατα την ταπεινη μου άποψη ενός βιβλίου
κι ενος συγγραφέα είναι να αγγίζει την ψυχή του αναγνώστη
και οι λέξεις του να αντιμάχονται με την αληθεια τους το χρόνο.
Αυτο που με εκνευρίζει σταθερά τα τελευταία χρόνια είναι
τα στημενα παιχνιδια για εμπορικούς λόγους και στο χώρο
του πνεύματος.Αυτη η κοκκινη χαρτινη κορδελιτσα που τυλίγει
κάποια βιβλία αναγραφοντας βραβευση και υψηλες πωλήσεις μαζί.!
Οι αξιοπρεπείς που δεν ζητιανευουν αναγνωριση είναι καταξιωμένοι
ήδη στην καρδιά και στο μυαλό των ανθρώπων που αγαπούν αληθινά
το βιβλίο και δεν παρασύρονται μια και γνωρίζουν καλά πως λειτουργούν
τα πράγματα.Οι νέοι λογοτέχνες και ποιητες είναι αυτοί που πρέπει
να ενθαρρύνονται και να βραβεύονται-και υπάρχουν αρκετοι και πολύ καλοι-
Δεν συνεχίζω γιατί θα αρχίσω να τα λέω χύμα κι είμαι εδω και καιρό
το κόκκινο πανί.! Όμορφο απογευματάκι εύχομαι.:))

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous είπε...

Όταν γράφει κάποιος γιατί θέλει να γράψει, τον ευχαριστεί, τον γεμίζει και το τέλος τον αφήνει ικανοποιημένο αυτό είναι και το βραβείο του.
Όταν γράφει κάποιος γιατί μ’ αυτό τον τρόπο κερδίζει τα προς το ζειν τότε χρειάζεται την επιβράβευση των άλλων για να νοιώθει ικανοποιημένος.

faraona είπε...

AAAA!!!μΑΛΙΣΤΑ!
Συμφωνω απολύτως και κατα λέξην με το ΑΕΡΙΚΟ.Η κοπέλα ξέρει παρα πολυ καλα τι λέει...

Και δφυσικά μαζι σου!Οι ερωτήσεις σου στο τέλος του κείμενου απαντημένες με θάρρος θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οξυ πρόβλημα στο status μερικων μερικων.

πολλα φιλια Λάκη μου!

Margo είπε...

Η ιστορία έχει δείξει ότι οι σημαντικοί δημιουργοί, δεν ήταν αυτοί που κέρδιζαν σε διαγωνισμούς και στα στημένα κατά κανόνα παιχνίδια. Το ερώτημα βέβαια είναι πώς θα μπορέσουν ειδικά οι νέοι να ζήσουν από τη τέχνη τους και να αποδώσουν τα μέγιστα; Δυστυχώς η αξιοκρατία είναι ένα όνειρο για τους πολλούς και μια χαμένη αξία όπως τόσες άλλες.
Δε γνωρίζω ακόμα τη πορεία σου, όμως σου εύχομαι να αντέξεις κι ας μείνεις ένας συγγραφέας αδικημένος από το "σύστημα" αλλά αγαπητός από τον κόσμο.

ΝΑΪΑΔΑ είπε...

τι να πεις πραγματικα...;
προσθεσε αλλη μια ηλιθια με τις ιδιες αποριες...

νεραιδενιο φιλι!!!

Φεγγαρολουστη είπε...

Συνφωνω με το aeriko, ομως οσα λεει ο Λακης Φουρουκλας ειναι σωστα. Τουλαχιστον για τους κυπριους συγγραφεις που προσπαθουν ν ανοιξουν τα φτερα τους...

Ελενα καπακιώτου είπε...

Aχ Λάκη Λάκηηηηηηηη και εγω ειμαι απο του ηληθιους συγγραφεις.... :(