Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2009

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου

... κι οι απορίες ενός ηλίθιου κύπριου συγγραφέα.
Πρώτα η αναδημοσίευση της είδησης από τον Πολίτη:

Τις εκδόσεις που ξεχωρίσαν μέσα στο 2007 βράβευσαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Στο τομέα της ποίηση, το βραβείο απονεμήθηκε ομόφωνα στον Λεύκιο Ζαφειρίου για το έργο "Η Θλίψη του Απογεύματος" (εκδόσεις Μεταίχμιο). Το έργο, βρίσκεται, σύμφωνα με το σκεπτικό βράβευσης, "σε ανοιχτό διάλογο με την ελληνική και την παγκόσμια λογοτεχνία, με το χώρο και το χρόνο, με την ιστορία και τα σύγχρονα προβλήματα, συναιρώντας το τοπικό και το οικουμενικό, την πολιτισμική ιδιαιτερότητα και την οικουμενική συνείδηση", ενώ ο Ζαφειρίου, "ορμώμενος από έναν πολιτισμό που έρχεται από μεγάλα βάθη, διακρίνεται από μια συνείδηση εντοπιότητας εσωτερικευμένη, απαλλαγμένη από ιστορικισμούς, η οποία δεν έχει ανάγκη να διαλαλεί την ταυτότητά της". Το βραβείο Μυθιστορήματος μοιράστηκαν ο Μάριος Μιχαηλίδης, για το έργο "Ο Οστεοφύλαξ" (εκδόσεις Μεταίχμιο) και ο Αιμίλιος Σολωμού, για το έργο "Ένα τσεκούρι στα χέρια σου" (εκδόσεις Άνευ). "Ο Οστεοφύλαξ", που σύμφωνα με την επιτροπή αποτελεί "συμβολή στη νεοελληνική λογοτεχνία", χαρακτηρίστηκε ως έργο που αξιοποιεί "τη γλώσσα της εξουσίας, παρωδώντας και κρίνοντας ταυτόχρονα τα κέντρα λήψης αποφάσεων και τις κατεστημένες ιδεοληψίες, την κενότητα ενός κόσμου που διεκδικεί πράγματα άνευ σημασίας, την εύπλαστη ανθρώπινη ηθική". Αντίστοιχα, το έργο του Σολωμού "επιτυγχάνει την απόδοση του διχασμού του "εγώ" του σύγχρονου ανθρώπου και πραγματεύεται τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης", ενώ καταφέρνει να ξεφύγει "από τα όρια της κυπριακής λογοτεχνίας και διαλέγεται με την ευρωπαϊκή λογοτεχνική παράδοση". Στον τομέα του διηγήματος, το βραβείο απέσπασε το έργο "Βήματα στο Θολό Τοπίο" του Πανίκου Παιονίδη, μια συλλογή διηγημάτων με θέμα τη μνήμη. "Ακριβολογία, σαφήνεια και αίσθηση του περιττού διαπερνούν τη γραφή και θετικά κατευθύνουν πέρα από συναισθηματισμούς το λυρισμό του συγγραφέα". Το Βραβείο Μελέτης για τη Λογοτεχνία, την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Κύπρου από μη Κύπριο συγγραφέα δόθηκε στο Θεοδόση Πυλαρινό για το έργο "Μεθιστορία: Μύθος και ιστορία στην ποίηση του Κυριάκου Χαραλαμπίδη" (εκδόσεις Ηρόδοτος), που "με την επιστημονική εγκυρότητά της καθίσταται χρήσιμη για το μελετητή κι έτσι συμβάλλει στην ανάδειξη της κυπριακής λογοτεχνίας στο ευρύτερο ελληνικό κοινό". Το έργο "Το Θέατρο στην Κύπρο (1960-1974)" (εκδόσεις Καστανιώτη) της Άντρης Χ. Κωνσταντίνου βραβεύτηκε στον τομέα μελέτης για τη Λογοτεχνία και τις Τέχνες ως μια "άρτια και συστηματική δουλειά, που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στη βιβλιογραφία, και που καταπιάνεται επιτυχώς και μέσα από το προσωπικό στίγμα, με μια περίοδο της κυπριακής θεατρικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας η οποία δεν έχει ερευνηθεί ως τώρα τόσο συστηματικά και ολοκληρωμένα"
Στις κατηγορίες Δοκίμιο για τη Λογοτεχνία και την Αισθητική, Χρονικό - Μαρτυρία, και Νέου Λογοτέχνη, ύστερα από κατά πλειοψηφία εισήγηση της Επιτροπής, δεν δόθηκε βραβείο.

Τη Συμβουλευτική Επιτροπή Γραμμάτων αποτέλεσαν οι: Ερατοσθένης Καψωμένος (Πρόεδρος), Γιάννης Ιωάννου, Μαρία Καρσερά, Γιώργος Φράγκος, Γιώργος Μύαρης.

Παιδική / Νεανική Λογοτεχνία
Τόσο στην κατηγορία της Παιδικής Λογοτεχνίας, όσο και στην κατηγορία της Νεανικής Λογοτεχνίας, κανένα από τα έργα δεν βραβεύτηκαν ύστερα από κατά πλειοψηφία απόφαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής, την οποία αποτέλεσαν οι: Μάνος Κοντολέων (Πρόεδρος), Μαρία Πυλιώτου, Κώστας Κατσώνης, Κίκα Πουλχερίου, Ευρυδίκη Περικλέους - Παπαδοπούλου.
Εικονογράφηση
Ομόφωνα και εξ ημισείας, το βραβείο Εικονογράφησης δόθηκε στην Ελένη Λάμπρου, για την εικονογράφηση του έργου της Μαρίνας Χριστοφίδη "Το νησί που όλοι ήθελαν", και στην Άννα Φωτιάδου, για την εικονογράφηση του έργου της Μελίσσα Έκκερς "Κροκόδειλος" (Πολιτιστικός Σύλλογος Πάνθεον). Η εικονογράφηση της Ελένης Λάμπρου "συμπληρώνει και επαυξάνει το κείμενο χωρίς να κουράζει" ενώ ξεχώρισε για την "υπεύθυνη έρευνα από πλευράς εικονογράφου και το αισθητικό αποτέλεσμα". Παράλληλα, η "αξιόλογη και τολμηρή εικονογράφηση" της Άννα Φωτιάδου κάνει "μια μοντέρνα και πρωτοποριακή εικονογραφική πρόταση".

Τη Συμβουλευτική Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Εικονογράφησης αποτέλεσαν οι: Μάνος Κοντολέων (Πρόεδρος), Τερέζα Λαμπριανού, Γιώργος Κούμουρος, Παναγιώτα Σιακαλλή, Ρέα Αφαντίτου.

INFO
Η Τελετή Απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας και των Κρατικών Βραβείων Παιδικής / Νεανικής Λογοτεχνίας και Εικονογράφησης θα πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου στις 19:30 στο Κινηματοθέατρο Παλλάς. Τα βραβεία θα απονείμει ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου.

Οι απορίες του ηλίθιου: α) Πού ξανακούστηκε στα χρονικά της παγκόσμιας πολιτιστικής κοινότητας να υποβάλλουν οι ίδιοι οι συγγραφείς τα έργα τους για βράβευση; β) Ποιος ο λόγος να θεσπίζεις βραβεία αν δεν πρόκειται να τα δώσεις; γ) Γιατί επιχορηγούνται οι εκδότες για να εκδίδουν κυπριακά βιβλία, αλλά ζητούν πληρωμή κι από τους συγγραφείς; δ) Πώς γίνεται εκδοτικοί οίκοι να παίρνουν επιχορήγηση, χωρίς να τηρούν τα κριτήρια που το ίδιο το υπουργείο έθεσε; (Εκτός κι αν ένα γραφείο και μια γραμματέας φτάνουν για όλα). ε) Θα δεήσει κανείς να τιμήσει τους κύπριους συγγραφείς που προσφέρουν πολλά με το έργο τους στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, αλλά διαθέτουν την αξιοπρέπεια να μη ζητάνε τίποτα; ζ) Πόσο ηλίθιος πρέπει να είναι κανείς για να κάνει τέτοιες ερωτήσεις;
Δημοσίευση σχολίου